V Egyptě identifikovali teroristu, který útočil na kostel v Alexandrii

Egyptské úřady identifikovaly sebevražedného atentátníka, který v neděli zaútočil na koptský kostel v Alexandrii. Je jím jednatřicetiletý Mahmúd Hasan Mubárak Abdalláh z guvernorátu Suez. S odkazem na zprávu egyptského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters. Víkendové útoky na dva koptské kostely si vyžádaly nejméně 45 životů. Přihlásil se k nim Islámský stát.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě a tvoří asi deset procent egyptské populace. Islámští radikálové je však viní z podpory sesazení někdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. K útokům na jiné křesťany než kopty v Egyptě dochází velmi zřídka.

Egyptský parlament v reakci na útoky v úterý schválil tříměsíční výjimečný stav. Egyptské kostely před Velikonoci zvyšují bezpečnostní opatření.

Nedělní útok podle mínění Reuters zasadí další ránu egyptskému turistickému průmyslu, který se v důsledku politické nestability, jež následovala po takzvaném arabském jaru, potýkal delší dobu s úbytkem klientely. 

Například americké ministerstvo zahraničí doporučilo svým občanům v Egyptě, aby se v příštích dvou týdnech vyhýbali náboženským budovám a velkým davům.