Vyzradil Trump tajnou informaci Rusům? Bojujeme spolu proti terorismu, odmítl to prezident

Události: Trumpovo prozrazené tajemství (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump podle listu Washington Post vyzradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci spojenou s organizací Islámský stát (IS). Trump to odmítl a řekl, že se chtěl s Rusy podělit o fakta týkající se terorismu a letecké bezpečnosti, na což má právo. Kreml zprávu deníku odmítl jako naprostou hloupost a mluvčí ruského ministerstva zahraničí uvedla, že podobnou senzaci po schůzce Trumpa s Lavrovem očekávala.

Podle washingtonského deníku a agentury Reuters vyzradil Trump informaci spadající do kategorie přísně tajných, kterou Washington získal prostřednictvím rozvědky blíže neupřesněného amerického spojence. List se odvolává na současné a bývalé americké představitele.

Informace se týkala možného zneužití laptopů v letadlech radikály z IS a Trump údajně Rusům sdělil i to, v jakém městě byla hrozba zachycena. Informace byla považována z důvodu ochrany zdroje za mimořádně citlivou, proto nebyla určena ani k předání dalším spojencům.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer následně odmítl potvrdit spekulace amerických médií, podle nichž tajnou informaci předal Washingtonu Izrael.

Trump měl informace vyzradit minulý týden na setkání s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem v Oválné pracovně Bílého domu, u něhož byli i další američtí představitelé. Ti si podle médií okamžitě uvědomili nebezpečí a ve snaze zmírnit rizika informovali činitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Chci, aby Rusko vystupňovalo boj s IS, vysvětlil Trump

Trump zprávu deníku odmítl. Na Twitteru napsal, že se chtěl s Rusy podělit o fakta týkající se terorismu a letecké bezpečnosti. „Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám naprosté právo,“ napsal Trump. „Z humanitárních důvodů. A také chci, aby Rusko výrazně vystupňovalo svůj boj proti IS a terorismu,“ vysvětlil důvody svého počínání. 

„Prezident a ministr zahraničí probírali množství rizik společných pro naše země včetně hrozeb pro civilní letectví. Ani jednou, ani jednou se nebavili o zdrojích či metodách tajných služeb a prezident se nezmínil o žádných vojenských operacích, které v té době nebyly veřejně známy,“ řekl Trumpův hlavní bezpečnostní poradce a účastník schůzky Herbert R. McMaster. Uvedl, že zpráva o vyzrazení tajné informace tak, jak byla v médiích popsána, je nesprávná.

Podobná slova použil i ministr zahraničí Rex Tillerson, podle něhož se Trump s Rusy bavil o celé řadě témat včetně bezpečnostního rizika představovaného IS, nemluvili však o „zdrojích, metodách či vojenských operacích“.

Herbert Raymond McMaster s Donaldem Trumpem
Zdroj: Reuters

Je to naprostá hloupost, zní z Ruska

Kreml tvrzení amerického tisku, že americký prezident prozradil šéfovi ruské diplomacie tajnou informaci, související s teroristickou organizací Islámský stát odmítl jako naprostou hloupost.

„Pro nás to není téma, ale další hloupost,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Nechceme s tím mít nic společného, je to naprostá hloupost. Není tady co potvrzovat, ani vyvracet,“ zdůraznil. 

Ještě předtím mluvčí ruské diplomacie tvrzení listu odmítla jako další falešnou zprávu. „Připomínám, že již 11. května jsem varovala, že americká média za pár dnů vyrukují se senzací ohledně schůzky Lavrova a Trumpa. Je pravda, že zápletku ještě měly zkrášlit ,tajné‘ snímky ze schůzky, což mělo další falešné zprávě přidat na solidnosti a věrohodnosti,“ uvedla mluvčí Marija Zacharovová.

Rusku se podle ní podařilo přinejmenším část plánu zhatit tím, že zveřejnilo - „v souladu se všemi zákony profesní etiky“ - fotografie ze schůzky Lavrova a Trumpa, která se uskutečnila 10. května.

Mluvčí narážela na skutečnost, že na schůzku v Oválné pracovně se dostal pouze fotoreportér ruské státní agentury TASS díky tomu, že hrál i roli Lavrovova osobního fotografa. Podle ruské strany o tom Bílý dům věděl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud se potvrdí, že prezident USA ruským diplomatům předal tajnou informaci získanou od spojenecké zpravodajské služby, může to ohrozit bezpečnost původního zdroje, napsala agentura AP s odkazem na bezpečnostní experty.

„Nezastavilo by to asi úplně výměnu životně důležitých informací s Američany, ale mělo by to dopad na vybudovanou vzájemnou důvěru, zejména v případě, kdyby došlo k odhalení specifických metod shromažďování informací,“ řekl americké agentuře anonymní zdroj.

Trump v předvolební kampani ostře kritizoval svou demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, že podle něj používáním soukromého e-mailu pro vyřizování pracovní korespondence ohrozila tajné informace.

Někteří experti z prostředí zpravodajských služeb Trumpa ještě před nástupem do Bílého domu považovali za nepříliš důvěryhodného nositele tajných informací vzhledem k jeho často impulzivnímu chování.

Jeho rozhovor s Lavrovem se konal den poté, co odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, což řada médií i Trumpových oponentů interpretovala jako snahu omezit vyšetřování údajného napojení Trumpovy volební kampaně na Rusko.

Podle BBC prezident může odtajňovat citlivé informace

Trumpovo počínání během jednání s Rusy sice podle BBC není možné vyhodnotit jako protiprávní, protože prezident má pravomoci odtajňovat citlivé informace, mezi americkými politiky ale vyvolalo nelibost. Vlivný demokratický senátor Dick Durbin v této souvislosti hovořil o Trumpově nebezpečnosti a lehkomyslnosti.

Mluvčí republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana uvedl, že ochrana tajných informací USA je klíčová. Zároveň ale dodal, že není známo, co přesně se na schůzce odehrálo a že očekává plné vysvětlení.

Republikán Bob Corker, který předsedá senátnímu výboru pro zahraniční vztahy, prohlásil, že pokud byla tajná informace skutečně vyzrazena, je to velký problém. Podobně se vyjádřil i nejvýše postavený demokratický kongresman ve sněmovním výboru pro dohled nad tajnými službami Adam Schiff, pro kterého je událost hluboce znepokojující.

BBC se ve své analýze zaměřila na pozadí celého problému a položila si otázku, zda únik informace do médií není vraženým nožem do Trumpových zad. Trump totiž, jak BBC připomněla, nemá dobré vztahy s tajnými službami, proto není těžké zamyslet se nad tím, odkud by vítr v podobě zveřejnění mohl vanout.