Eurokomisař pro migraci chce tlačit na země, které neplní kvóty. Kritizoval i Česko

Eurokomisař pro migraci a vnitřní věci Dimitris Avramopoulos žádá tlak na nejvyšší úrovni vůči státům, které nechtějí přebírat podle jednorázových kvót migranty z Itálie a Řecka. Vyplývá to ze zápisu jednání eurokomisařů z poloviny dubna v Bruselu. Na Česko si stěžoval, že podle něj od loňského léta nepřevzalo ani jednoho migranta.

Avramopoulos si také stěžoval na Maďarsko a Polsko, které se podle něj do relokačního programu dostatečně nezapojují. Kritizoval i Bulharsko, Chorvatsko a Slovinsko s tím, že tyto země zatím přijaly v rámci mechanismu méně než dvě procenta migrantů, které by přijmout měly.   

Evropská komise v květnu 2015 navrhla, aby země EU v následujících dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40 tisíc Syřanů a Eritrejců. V červnu 2015 Summit EU v Bruselu rozhodl, že tyto migranty nebude Unie rozdělovat na základě kvót, ale na bázi dobrovolnosti. Česká vláda později schválila, že do konce roku 2017 přijme 1500 lidí (1100 uprchlíků z Itálie a Řecka plus dalších 400 z táborů mimo EU). 

Evropská komise dále navrhla přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků z řecka, Itálie a Maďarska, což pro Česko představovalo dalších víc než 1500 uprchlíků. Země visegrádské skupiny (V4) odmítly, ministři vnitra států EU tento návrh ale v září 2015 schválili. Proti se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo. 

Středoevropské země, které byly přehlasovány, od počátku upozorňovaly, že dvouletý program přerozdělování podle kvót nebude z mnoha důvodů funkční. Zatím se podařilo přerozdělit jen malý zlomek z plánovaného počtu.

Údaje samotné komise uvádějí, že k 22. březnu bylo z Itálie do jiných zemí EU přemístěno 4435 a z Řecka 10 324 lidí. Česká republika dosud ze své kvóty 2679 převzala 12 osob z Řecka. Státy samy ostatně zatím oznámily připravenost přijmout celkem jen 26 700 žadatelů o azyl.

Kvóty by měl ve středu řešit i Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Mělo by proběhnout slyšení ohledně žaloby na uprchlické kvóty, kterou podaly Maďarsko a Slovensko.