Sarkozy podpořil Macrona a opět se rozloučil s politikou

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy podpořil před nadcházejícím druhým kolem voleb hlavy státu centristu Emmanuela Macrona. Zároveň opět ohlásil svůj odchod z politické scény. Sarkozy se ucházel o přízeň voličů i v loňských republikánských primárkách. Skončil ale až třetí za bývalými premiéry Francoisem Fillonem a Alainem Juppém.

Bývalý francouzský prezident v prohlášení na sociálních sítích napsal, že v druhém kole voleb bude hlasovat pro Macrona. Ujistil, že tak učiní hlavně kvůli tomu, že proti Macronovi stojí kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Ne kvůli obsahu Macronova volebního programu.

Mélenchon se ptá svých příznivců, koho podpoří

Představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon spustil internetovou anketu, ve které se svých příznivců ptá, koho budou volit v druhém kole. Mélenchon skončil v nedělním hlasování s 19,58 procenty hlasů těsně čtvrtý. Na rozdíl od dalších poražených ale nevyzval k podpoře Macrona.

Ať už bude výsledek jeho poradní ankety jakýkoli, Mélenchon podle listu Le Figaro sám nesdělí, komu odevzdá svůj hlas.

Podle průzkumů veřejného mínění hodlá 17 až 19 procent příznivců Mélenchonova hnutí hlasovat pro Marine Le Penovou. Tato možnost přitom podle Le Figaro v anketě chybí. Mélenchonovi sympatizanti mohou označit možnost „zdržím se hlasování“, „budu volit Emmanuela Macrona“ nebo „vhodím prázdnou obálku nebo neplatný lístek“.

K podpoře Macrona kromě končícího prezidenta Francoise Hollanda a exprezidenta Sarkozyho vyzvali poražení uchazeči konzervativní pravice a socialistů Francois Fillon (v prvním kole 20,01 procenta hlasů) a Benoit Hamon (6,36 procenta hlasů).

Druhé kolo voleb se bude konat v neděli 7. května.