Labouristé nechtějí tvrdý brexit. Slibují přístup na jednotný trh i rovná práva obyvatel EU

Britští labouristé půjdou do červnových předčasných parlamentních voleb se slibem zásadních změn v podmínkách odchodu země z Evropské unie. Levicová opozice se chystá navrhnout výrazné zmírnění takzvaného tvrdého brexitu prosazovaného premiérkou Theresou Mayovou, například chtějí zachovat přístup Británie na jednotný trh či zajistit rovná práva pro tři miliony obyvatel zemí EU žijících na ostrovech. Podle stanice BBC to řekl stínový ministr pro brexit Keir Starmer.

„Budeme k vyjednávání přistupovat zcela jinak, než jak brexit vidí toryové (konzervativci),“ uvedl Starmer při vystoupení, které bylo podle britských médií vůbec prvním jasným vyjádřením priorit levice směrem k volbám.

Labouristé podle něho hodlají trvat na přístupu Británie na jednotný evropský trh bez cel, který je Mayová ochotna vyměnit za omezení imigrace ze zemí EU. Starmer naproti tomu slibuje zajistit dodržování nezměněných práv pro cizince z EU žijící v Británii stejně jako pro více než milion Britů dlouhodobě pobývajících v unijních zemích.

Prioritou při vyjednávání bude pro levici zajištění pracovních míst a práv pracujících lidí.

Podle průzkumů by nyní konzervativce premiérky Mayové volilo 45 procent Britů, opoziční labouristy o 19 procent méně. Vládnoucí strana tak před volbami zvyšuje náskok před nejsilnějším opozičním uskupením, které čelí kritice za nejednotný přístup k otázkám brexitu.

Vedení labouristů vyzval k aktivnějšímu a srozumitelnějšímu postoji i jejich bývalý vůdce a expremiér Tony Blair, podle něhož je třeba tvrdý přístup toryů „obrátit proti nim“.

Konzervativci kritizují současného šéfa levice Jeremyho Corbyna jako slabého politika v čele nejednotné strany, který nevyjedná pro Británii optimální podmínky budoucích vztahů s Unií.

Corbyn, jehož spolustraníci v loňském referendu většinově podpořili setrvání Británie v EU, kritiku odmítá s tím, že voličům je zřejmé, jak jsou před volbami rozdány karty. „Pokud chcete, aby se brexitem změnila Británie v daňový ráj s nízkými platy, volte torye. Pokud chcete, aby byla Británie po brexitu pro masy a ne pro pár vyvolených, volte labouristy,“ vzkázal voličům přes svého mluvčího.