Počet obětí útoku v Petrohradě stoupl na patnáct

Počet mrtvých z atentátu v petrohradském metru stoupl na patnáct. Oznámily to místní úřady poté, co v nemocnici podlehla vážným zraněním sedmapadesátiletá žena. „Dnes v 6:05 (v 5:05 našeho času) zemřela zraněná, která byla v kritickém stavu,“ uvedla zástupkyně petrohradského gubernátora Anna Mitjaninová.

Ruská policie v souvislosti s útokem zatkla už deset podezřelých z řad přistěhovalců ze Střední Asie. Jedním z nich je i sedmadvacetiletý Abror Azimov, kterého ruští vyšetřovatelé podezírají z organizování útoku.

Ten svou účast na útoku přiznal, ale označil ji pouze za nepřímou s tím, že plnil cizí příkazy, aniž by chápal jejich smysl. „Akce jsem se účastnil, ale nepřímo. Nebyl jsem si svých činů vědom, dostával jsem příkazy a plnil je,“ řekl u soudu Azimov.

Abror Azimov
Zdroj: Sergej Karpuchin/Reuters

Za jednoho z organizátorů považuje Azimova i ruská tajná služba FSB. Podle ní poskytl výcvik Akbardžonu Džalilovovi, který se v petrohradském metru odpálil a který také pocházel ze středoasijského Kyrgyzstánu. Během zatčení byly u Azimova nalezeny střelné zbraně a munice.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že útočník z metra dostal před atentátem peníze od nejmenované mezinárodní teroristické organizace se základnou v Turecku.

K útoku v petrohradském metru došlo 3. dubna. Sebevrah se odpálil mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut. Podle vyšetřovatelů nastražil Džalilov v metru i druhou nálož, tu ale policie ve stanici Náměstí povstání zneškodnila.