Podezřelý z útoku v Petrohradě se podle obhájce přiznal. Jen jsem plnil příkazy, tvrdí zatčený

Podezřelý z útoku v petrohradském metru přiznal vinu. Ruským novinářům to řekl jeho obhájce. Zadržený pak ale jeho vyjádření zpochybnil, když upřesnil, že se cítí vinen jen nepřímo, neboť plnil cizí příkazy. Sedmadvacetiletý Abror Azimov, kterého ruští vyšetřovatelé podezírají z organizování útoku, byl dopaden v pondělí nedaleko Moskvy.

„Přiznal vinu v plném rozsahu, dá se to tak říct,“ řekl novinářům advokát podezřelého Armen Zadojan při příchodu k moskevskému soudu, který podezřelého poslal na měsíc a šestnáct dní (do 3. června) do vazby. 

Sám podezřelý pak ale svou účast na útoku označil pouze za nepřímou s tím, že plnil cizí příkazy, aniž by chápal jejich smysl. „ Akce jsem se účastnil, ale nepřímo. Nebyl jsem si svých činů vědom, dostával jsem příkazy a plnil je,“ řekl u soudu Azimov.

V Kyrgyzstánu narozený Azimov je už devátou osobou zatčenou v souvislosti s útokem. Podle mluvčí ruského vyšetřovacího výboru je podezřelý ze spolupodílu na útoku, jeho přesná role se vyšetřuje.

Za jednoho z organizátorů považuje Azimova i ruská tajná služba FSB. Podle ní poskytl výcvik Akbardžonu Džalivovovi, který se v petrohradském metru odpálil a který také pocházel ze středoasijského Kyrgyzstánu. Během zatčení byly u Azimova nalezeny střelné zbraně a munice.

Při útoku v petrohradském metru zahynulo 3. dubna kromě atentátníka dalších čtrnáct lidí. Sebevrah se odpálil mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut. Podle vyšetřovatelů nastražil Džalilov v metru i druhou nálož, tu ale policie ve stanici Náměstí povstání zneškodnila.