Téma Exploze v petrohradském metru

Exploze v petrohradském metru

Útok v Petrohradě

Počet obětí útoku v Petrohradě stoupl na patnáct

Počet mrtvých z atentátu v petrohradském metru stoupl na patnáct. Oznámily to místní úřady poté, co v nemocnici podlehla vážným zraněním sedmapadesátiletá žena. „Dnes v 6:05 (v 5:05 našeho času) zemřela zraněná, která byla v kritickém stavu,“ uvedla zástupkyně petrohradského gubernátora Anna Mitjaninová.
Útok v Petrohradě

Počet obětí útoku v petrohradském metru vzrostl na čtrnáct

V petrohradské nemocnici zemřel další ze zraněných při výbuchu bomby v místním metru na počátku měsíce. Čtyřicetiletý muž skonal okolo půlnoci na jednotce intenzivní péče. Oznámila to ruská média. Počet obětí tak stoupl na čtrnáct, celkový počet mrtvých, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka, na patnáct.
Útok v Petrohradě

Policie zneškodnila v jednom z petrohradských bytů nálož

Ruští vyšetřovatelé zadrželi v Petrohradu možné společníky atentátníka, který má na svědomí pondělní útok v metru. V domě, kde byli dotyční dopadeni, se našla nálož, již se policii podařilo zneškodnit. Napjatou situaci ve městě ještě zkomplikoval pád omítky jednoho z bytových domů, který byl původně označen za výbuch. Úřady ale tuto verzi popřely.
Útok v Petrohradě

Vyšetřovatelé našli v bytě petrohradského útočníka materiál použitý na výrobu bomby

Ruským vyšetřovatelům se podařilo identifikovat všech 13 obětí pondělního útoku v petrohradském metru. Podle testu DNA potvrdili i totožnost pravděpodobného útočníka Akbaržona Džalilova. Při prohlídce jeho bytu objevili také materiál, který s největší pravděpodobností byl i na bombě nalezené ve stanici Náměstí povstání. Tajné služby zatkly v Petrohradě sedm přistěhovalců ze Střední Asie kvůli podezření, že verbovali své krajany do řad teroristických organizací. Nyní zjišťují, zda měl útočník spojení s přívrženci Islámského státu.
Útok v Petrohradě

Hořely mi vlasy, vzpomíná přeživší z Petrohradu. Strojvedoucího oslavují jako hrdinu

Tragické události z petrohradského metra, kde sebevražedný útočník zabil v pondělí nejméně čtrnáct lidí, mají i svého hrdinu. Podle Rusů jím je strojvedoucí soupravy, ve které bomba explodovala. Po výbuchu nezpomalil a vlak v souladu s bezpečnostními předpisy zastavil až v nejbližší stanici. Podle policie tak umožnil rychlý přístup záchranářů ke zraněným, což pravděpodobně snížilo počet obětí na životech. Zpravodaj ČT David Miřejovský mluvil se ženou, která byla v okamžiku exploze jen pár metrů od atentátníka, přesto ale přežila.
Útok v Petrohradě

Útok v petrohradském metru: jedenáct mrtvých a výjimečný stav

Výbuch v petrohradském metru si podle Národního protiteroristického výboru vyžádal nejméně jedenáct mrtvých. V nemocnicích zůstává 45 zraněných, dodal. Generální prokuratura událost vyšetřuje jako teroristický útok. Ruská média zveřejnila záběry předpokládaného pachatele útoku, který ale později přišel na policii a vinu odmítl, píše Interfax. Podle zdrojů agentury by útočníkem mohl být sebevražedný atentátník ze Střední Asie. V Petrohradu je vyhlášen výjimečný stav. Provoz metra už byl částečně obnoven.
Útok v Petrohradě

Údajný útočník z Petrohradu vinu odmítl. Policisté podezřívají muže ze Střední Asie

Podezřelý z útoku v petrohradském metru, o kterém dříve informovala ruská média, přišel na policii a uvedl, že je nevinný. Informuje o tom agentura Interfax. Podle předběžných zpráv provedl útok sebevražedný atentátník, kterým je třiadvacetiltý rodák ze Střední Asie, doplnil Interfax s odkazem na zdroje blízké vyšetřování.
Útok v Petrohradě

Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou. Bezpečnostní opatření nezpřísníme, řekl Chovanec

Po útoku v petrohradském metru není důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření v Česku, řekl ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle informací ruského ministerstva pro mimořádné situace nejsou mezi oběťmi ani zraněnými žádní Češi, uvedla česká konzulka v Petrohradě.
Útok v Petrohradě

„Podlý útok proti nevinným lidem.“ Svět reaguje na výbuch v Petrohradu

Soustrast pozůstalým po obětech výbuchu trhaviny v petrohradském metru už vyjádřila řada světových politiků. Mezi prvními byli šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová či generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i ministři zahraničí Británie, Francie a Německa a také čeští politici. Za „hroznou věc“ označil explozi v Petrohradu i americký prezident Donald Trump.
Útok v Petrohradě

Ruské metro nezažilo výbuch poprvé. V Moskvě spáchali teroristé v minulosti dva velké útoky

Nejméně deset lidí zemřelo při explozi v petrohradském metru. Vyšetřovatelé zvažují všechny možné příčiny včetně terorismu. Rusko se s terorismem potýká dlouhodobě, k nejtragičtějším patří události z moskevského divadla Dubrovka z října 2002, kde zemřelo 130 lidí, a ze školy v severoosetském Beslanu ze září 2004, které si vyžádaly 330 obětí včetně téměř 190 dětí. Obě události doprovázely sporné zásahy bezpečnostních složek. Rusko ale zažilo také řadu útoků na dopravní prostředky a další místa.

Hlavní informace:

  • V pondělí po poledni došlo k výbuchu ve vagonu petrohradského metra mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut.
  • V důsledku exploze zemřelo čtrnáct lidí. Další padesátka cestujících je zraněná.

  • Atentátník, který zřejmě  útočil, byl podle kyrgyzské rozvědky rodák z Kyrgyzstánu a měl ruské občanství.
  • V Petrohradu platí zvýšená pohotovost.