Některá britská města řeší problém s drogou spice. Po "koření" vypadají lidé jako zombie

Droga spice ohrožuje britské bezdomovce (zdroj: ČT24)

Původně byla v Británii legálně dostupná coby náhražka zakázané marihuany. Loni ale i ji stát zakázal. Závislost na droze spice či frozen spice (mražené koření) si můžou lidé vypěstovat rychleji než na heroinu. Kontakt s těmito lidmi pak sociální pracovníci popisují jako setkání s živými mrtvými. Potkávají je třeba v anglickém Manchesteru nebo velšském Wrexhamu.

„Moc se snažím z toho dostat. Brzy mi přidělí místo na ubytovně, tak se snad dá všechno do pořádku,“ doufá Shaun. Na frozen spice je závislý a žije na ulicích Manchesteru. Droga mu pomáhá přežít, zatímco ho pomalu zabíjí. 

„Ti samí lidé, co byli na heroinu, teď jedou ve spice,“ říká další bezdomovec Jason s tím, že spice droga je podle něj možná silnější než heroin. Populární je i díky své nízké ceně - v přepočtu asi 300 korun za dávku.

Závislí se poznají snadno: propadlé tváře bez výrazu, pomalá houpavá chůze, strnulá těla na lavičkách - bez nadsázky připomínají zombie. „Vypadá to, jako by v centru města byli zombie. Nic takového jsem v životě neviděla. Je to hrozné,“ říká Julie Boyleová, sociální pracovnice z organizace LifeShare, která se stará o bezdomovce.

Kromě Manchesteru mají se závislými na spice problémy také v dalších městech, zejména na severozápadě Británie, například v severovelšském Wrexhamu.

Droga se na britském trhu objevila okolo roku 2008. Měla být chemickou náhražkou za zakázanou marihuanu. Lidé ji mohli koupit – stejně jako další alternativy drog – legálně. Stopku jí dal až loňský zákon.

„Je to teď droga kategorie B, která může pomáhat, ale protože závislost je tak vážná a abstinenční příznaky horší než u odvykacích kúr u heroinu, berou to dál,“ říká Boyleová.

Až 95 procent drogově závislých lidí bez domova, s kterými se v Manchesteru setká, kouří právě spice. Boj se závislostí je o to horší, že dealeři představují lidem stále silnější varianty.