Krize francouzské pravice trvá, Juppé kandidovat na prezidenta nehodlá

Francouzští republikáni řeší vnitřní krizi kvůli Fillonově aféře (zdroj: ČT24)

Už je na to pozdě – tak reagoval francouzský expremiér Alain Juppé na žádost některých republikánů, aby se stal prezidentským kandidátem. Nahradit měl Francoise Fillona, který čelí nařčení, že zaměstnával své příbuzné a hrozí mu stíhání za manipulování s veřejnými penězi. Fillon vinu odmítá a odstoupit z boje o Elysejský palác zatím nechce. Vedení Republikánů, které se v pondělí večer sešlo k mimořádnému jednání, oznámilo, že Fillona plně podporuje.

V posledních týdnech však dala část republikánů najevo, že by místo bývalého premiéra Fillona raději upřednostnila expremiéra a nynějšího starostu Bordeaux Juppého. Ten to ale odmítl s tím, že na prezidentskou kandidaturu není připraven.

„Ještě nikdy se volby nekonaly v tak složité situaci. Nejsem schopen získat nezbytnou sjednocující podporu. Proto jednou provždy potvrzuji, že nebudu kandidovat. Pro mne je příliš pozdě,“ řekl expremiér s tím, že ale „není pozdě pro Francii“. „Děkuji těm, kteří ve mně vidí záchranu, i když kritizovali mou linii a mé plány. Podělím se o svůj názor s tím, kdo ponese barvy pravice a středu,“ podotkl Juppé.

Juppé kritizoval Fillona za neústupnost a ochotu jít do krajnosti. Fillon svou obranu založil na výrocích o údajném spiknutí a politické vraždě a sám se vehnal do slepé uličky, myslí si expremiér.

Je tu obava, že celá pravice by se mohla rozpadnout v případě, že by Alain Juppé za běhu skočil do závodu o prezidentský palác. Pokud by se tak stalo, někteří příznivci Fillona dávali zcela nepokrytě najevo, že by v takovém případě byli připraveni volit i krajní pravici, tedy Marine Le Penovou, což si nikdo u republikánů nepřeje.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Fillon byl původně favoritem voleb, o přízeň voličů ho ale připravilo podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti. Před několika dny se navíc ukázalo, že bude zřejmě obviněn ze zneužití veřejných financí.

Sám Fillon ale věří, že dva týdny do oficiální uzávěrky seznamu kandidátů silnější kandidát republikánů, než je on, neexistuje. „Vím, že pokud chci vyhrát, musím republikány sjednotit – i ty, kteří v poslední době odešli,“ podotkl kandidát umírněné pravice.

„Pro každého přišel čas, aby začal jednat a byl opět rozumný. K mé kandidatuře není náhradní řešení. Obracím se na všechny ženy a muže dobré vůle, aby se připojili, respektovali vzkaz, který naši voliči vyslali v primárkách, a sjednotili se kolem mé kandidatury, která je jediná legitimní,“ řekl vítěz listopadových primárek na politickém výboru strany.

Od Fillona ale už odešli šéf kampaně i jeho mluvčí, kteří mu pomohli k vítězství v primárkách. I tak Fillon neztrácí podporu minimálně části Francouzů. Až 40 tisíc jich podle policie přišlo v neděli na náměstí Trocadéro, přičemž skandovali „Fillon, prezident!“ a „Vyhrajeme!“

„To, co se děje na Trocadéru, je naprosto nevhodné. Pro mě jako pro občana je to nesnesitelné. Vždyť Fillon a Le Pen útočí na soudní systém, zpochybňují právní stát a ještě si berou lidi jako rukojmí, když je žádají o podporu. Vždyť je prokázané, že jsou vyšetřovaní! Měli by své kandidatury zrušit,“ zdůraznila organizátorka hnutí Stop korupci Sophie Tissierová.

Sarkozy: Naše roztříštěnost pomáhá extrémní pravici

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy vyzval ke třístrannému setkání s Fillonem a Juppém.  Mělo by se ve francouzské metropoli uskutečnit už v úterý. „Vzhledem k vážnosti situace, v níž se ocitá pravice a střed, je povinností každého zachovat jednotu. Naše roztříštěnost pomáhá extrémní pravici. V tomto duchu navrhuji Francoisi Fillonovi a Alainovi Juppému sejít se a najít východisko ze situace, jež nemůže dále trvat a která Francouze hluboce zneklidňuje,“ uvedl Sarkozy v prohlášení.

V loňských primárkách umírněné pravice skončil Sarkozy až třetí za oběma soupeři. Jeho stoupenci navrhují, aby se jejich uchazečem stal další prominentní člen strany Christian Jacob.

„Nemám k těmto tancům pravice žádný komentář. Je mi to líto. Jsem plně oddán každodennímu životu našich lidí, podnikatelů, výzkumníků, prostě všem sektorům této země. Chci vybudovat a buduji silný projekt pro tuto zemi, nemám ale co říct lidem, kteří řeší vlastní problémy,“ podotkl centristický kandidát Emmanuel Macron.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24

Favoritem je stále Macron

Podle posledního průzkumu agentury Ifop si více než dvě třetiny Francouzů přejí, aby Fillon z boje o Elysejský palác odstoupil. V posledních průzkumech navíc stále více zaostává za dvěma favority prvního prezidentského kola – kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou a právě centristou Macronem. Ten by podle zjištění v rámci těchto průzkumů měl s přehledem vyhrát klíčové druhé kolo.

Šéfka nacionalistické Národní fronty Le Penová nejprve prohlásila, že je podle ní případná rošáda u republikánů nedemokratická. V pondělí věc odmítla komentovat s tím, že je středopravá scéna zásadně rozdělená.

„K tomuto tématu se už nebudu vyjadřovat, protože se mění každé dvě hodiny. Kdybych k tomu něco řekla, okamžitě se to zas změní. Není to můj problém. Je to problém pravice a středu. Teď jsou naprosto rozdělení a podle mě pro ně tato krize nemá pozitivní řešení,“ konstatovala prezidentská kandidátka.