Polskému europoslanci hrozí postih za sexistické výroky. Prohlásil, že ženy jsou méně inteligentní

Polský europoslanec a jeho opovržlivé výroky na adresu žen (zdroj: Evropský parlament)

Kvůli opovržlivým výrokům na adresu žen čelí polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke vyšetřování. Oznámil to předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Kontroverznímu polskému politikovi hrozí výtka, pokuta, dočasné zbavení hlasovacích práv i dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu.

„Samozřejmě, že ženy musejí vydělávat méně než muži,“ řekl Korwin-Mikke na středečním plenárním zasedání europarlamentu v Bruselu, během kterého se debatovalo o nerovnosti v odměňování žen a mužů. „Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musí také méně vydělávat,“ dodal poslanec, který je známý svými skandály.

Politik argumentoval například slovy, že ve světové stovce nejlepších šachistů není jediná žena. Jak upozornil polský web Gazeta, na světových turnajích muži a ženy soutěží odděleně a Mezinárodní šachová federace má oddělené žebříčky nejlepší stovky mužů a stovky žen.

Předseda EP Tajani v pátek oznámil, že zahájil interní vyšetřování na základě stížnosti hned několika poslaneckých kolegů Korwina-Mikkeho. Čtyřiasedmdesátiletý polský europoslanec, který není členem žádné frakce, zastupuje v parlamentu stranu Svoboda (dříve KORWIN), které sám předsedá.

Podle vašeho názoru bych vůbec neměla mít právo být tu jako členka parlamentu. Vím, že vás to zraňuje a obtěžuje, že dnešní ženy mohou zasedat ve sněmovně a zastupovat občany stejně jako vy. Jsem tu, abych hájila všechny evropské ženy před muži, jako jste vy.
Irena Bartoňová Pálková
Španělská europoslankyně

Korwin-Mikke později svá slova vysvětloval na sociálních sítích. „Prakticky v každém páru je muž vyšší, silnější a inteligentnější než jeho pěkná polovina. Proč? Protože (téměř) každá žena chce, aby její přítel byl vyšší, silnější a inteligentnější, než je ona sama. Svědčí to o moudrosti žen. A moudrá žena umí skvěle usměrňovat a vést svého muže tak, že si toho on (ani nikdo jiný) nevšimne.“

Hajloval, fackoval, urážel

V minulosti na sebe upozornil také řadou rasistických, antisemitských a antifeministických poznámek. V roce 2015 ho parlament potrestal za hajlování v zasedacím sále, loni pak za hanlivé výroky vůči migrantům.

V roce 2014 nafackoval Korwin-Mikke ve Varšavě svému oponentovi, někdejšímu disidentovi a ministrovi Michalu Bonimu.

Uložit