Ženy pečovatelky, muži živitelé. V rovnosti pohlaví Česko zaostává za Ghanou i Ruskem

V mezinárodním hodnocení rovných podmínek pro ženy a muže nedopadlo Česko zrovna nejlépe. Ze 145 států obsadilo až 81. příčku. Rovné šance jsou u nás jen ve vzdělávání, slabé je zastoupení žen v politice i jejich pozice na trhu práce. Lepší výsledky měla například Ghana, Ukrajina, Rusko nebo Polsko. Na prvních příčkách jsou severské státy. Údaje vyplývají ze zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) Global Gender Gap Report 2015.

Na první příčce žebříčku je Island. Následují severské státy. Páté skončilo Irsko. Další místa v první desítce obsadila Rwanda, Filipíny, Švýcarsko, Slovinsko a Nový Zéland. Na posledním místě žebříčku skončil Jemen. 

Česko proti předchozímu roku poskočilo z 96. na 81. místo. Ze sta možných bodů získalo 68,7. Stejného skóre dosáhly i Gruzie a Vietnam. Slovensko bylo 97. Ze států EU za ČR skončily ještě Řecko, Maďarsko, Kypr a Malta.

Rovné šance jsou v Česku jen u vzdělávání

Za posledních deset let Česko dokázalo své hodnocení zlepšit jen o 1,6 bodu. Rovné šance mají Češi a Češky jen ve vzdělávání. V této oblasti dostala ČR plný počet bodů a obsadila spolu s dalšími státy 1. příčku. Před deseti lety se pohybovala kolem 50. místa.

Nejhorší pozici mají české ženy v ekonomice a na trhu práce. Velmi slabé je i zastoupení žen v politice. Česko v této oblasti rovné šance naplňuje jen ze 13 procent. Proti roku 2006 se propadlo ze 70. na 83. místo. Téměř srovnatelné jsou podmínky mužů a žen ve zdraví a v přístupu k péči.

Jourová: Velkou roli hrají stereotypy

„Jedenaosmdesátá příčka pro ČR je ostudná,“ okomentovala výsledek eurokomisařka pro rovnost Věra Jourová. V Česku podle ní hrají velkou roli stereotypy a tradiční vnímání rolí žen jako pečovatelek a mužů jako živitelů.

Rozdíl v platech mužů a žen
Zdroj: ČT24

Stejně je to s rozdělením povolání na ženská a mužská. „Proč má zdravotní sestra nižší plat než řidič, přitom má vyšší vzdělání a větší zodpovědnost? Myslím, že je to proto, že pracuje prostě v ženských povoláních, která nemají to zastání,“ dodala Jourová.

Také podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) je nutné dělat osvětu k prolomení předsudků a změně tradičního vnímání rolí mužů a žen, potřeba jsou i opatření ke sladění práce a rodiny. Podle ní bude nutné o změně přístupu přesvědčit i zaměstnavatele.

Současným tempem se pohlaví vyrovnají za 118 let

Podle zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) je pokrok ve srovnávání šancí pro obě pohlaví ve světě velmi pomalý. „Propast mezi ženami a muži ve zdraví, vzdělávání, ekonomických příležitostech a politickém zastoupení se za posledních deset let zmenšila o čtyři procenta,“ uvádí zpráva. Stírání rozdílů dosavadním tempem by tak trvalo 118 let.