Wilders zahájil kampaň slovy o „marocké spodině“, Nizozemci si mají vzít zemi zpět

Lídr nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders zahájil svou předvolební kampaň. Známý euroskeptik prohlásil, že chce vrátit zemi do rukou Nizozemců, přičemž marocké přistěhovalce nazval „spodinou“. Parlamentní volby proběhnou už 15. března, šance PVV a vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) jsou velmi vyrovnané.

„Bude to pro občany Nizozemska historická volba. Půjde o to, zda se budou své země dál vzdávat, nebo se rozhodnou vzít si ji nazpátek. Musíme zařídit, aby bylo Holandsko zase naše,“ řekl Wilders ve Spijkenisse.

Politická elita včetně premiéra Marka Rutteho a jeho pravicových liberálů podle Wilderse voličům lžou. „Vypráví o hospodářském rozvoji, ale lidé vidí, že hypotéky jsou stále dražší, penze jsou nižší a zdravotnictví se zhoršuje,“ konstatoval.

Wildersova PVV a Rutteho VVD jsou v předvolebních průzkumech vyrovnané a mají náskok nad dalšími menšími stranami. Po volbách to zřejmě bude znamenat složitá jednání o vládní koalici. Nynější premiér má ale podle politologů větší šance na domluvu s partnery.

Wilders poznamenal, že taková koalice pěti nebo šesti stran bude ovšem nedemokratická a velmi nestabilní. „A tak budeme mít volby velmi brzy znovu,“ předpověděl.

Hovořil také o jednom z klíčových témat jeho kampaně – boji proti imigraci. „Bydlí zdarma, mají zdarma doktora, finanční příspěvky. A teď se podívejte na islamizaci naší země,“ řekl o přistěhovalcích. Nizozemci se podle něj kvůli „marocké spodině“ cítí doma stále méně bezpečně.

Ve Spijkenisse ale na politika čekali i jeho odpůrci. „Jsme naštvaní, že je v průzkumech tak vysoko. Přišli jsme mu dát najevo, že s jeho názory nesouhlasíme,“ řekl pětadvacetiletý Jeroen, který připomněl průzkumy, podle kterých až 40 procent nizozemských muslimů začíná uvažovat o odjezdu ze země kvůli ovzduší plnému nenávisti.

„Odmítáme se nechat zastrašit rasistickým hnutím a nechat Wilderse, aby ovládl nizozemskou politiku,“ dodal mladík.

Wilders měl za zády policisty a z protestujících si nic nedělal, hovořil do novinářských mikrofonů a kamer, fotil se s příznivci na jejich mobilní telefony a žertoval.

„Tady ve Spijkenisse má vážně velkou podporu, protože lidé chtějí být svobodní. Je tu spousta muslimů a ty nemáme rádi, jsou samá kriminalita,“ vysvětlil Tom, který v davu rozdával letáky Wildersovy strany.