Wilders se dopustil zločinu podněcování k diskriminaci Maročanů, trestu ale unikne

Expertka: Wilders není považován za extremistu (zdroj: ČT24)

Nizozemský politik Geert Wilders se podle soudu dopustil zločinu podněcování k diskriminaci Maročanů. Prokuratura žádala pro předsedu krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) pokutu ve výši 5000 eur, soud ale k žádné sankci nesáhl.

Soudce Hendrik Steenhuis uvedl, že Wilders svými výroky Maročany paušálně urazil, obvinění z podněcování k nenávisti ho ale zprostil.

Když politik překročí hranici, to neznamená, že je svoboda projevu omezena. Zločin nemůže být chráněn právem na svobodu projevu.
Hendrik Steenhuis
předsedající soudce

Trestu politik unikne. Podle soudce jde o „mimořádný případ“, protože Wilders měl jako šéf politické strany povinnost nepolarizovat společnost. Usvědčení ze zločinu je ale pro demokraticky zvoleného politika dostatečným trestem, prohlásil soudce.

„V Nizozemí je přístup ke svobodě slova ve volnějším režimu než třeba v Česku. Už jen to, že může být potrestán, je zásadní událost,“ okomentovala verdikt odbornice na extremismus Petra Vejvodová.

Nizozemský politik už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. „Tři soudci, kteří nenávidí PVV, prohlásili Maročany za rasu a usvědčili polovinu Nizozemců. Šílenství,“ reagoval Wilders na Twitteru.

„Stále tomu nemohu uvěřit, že je odsouzen politik, který kladl otázky v souvislosti s Maročany. Nizozemsko je nemocná země. Zakázali jste milionům Nizozemců svobodu projevu. Všechny jste odsoudili. Nikdo už vám nevěří. Naštěstí jsou ale pravda a svoboda silnější než vy. A já také. Nikdy mě neumlčíte,“ vzkázal pak soudcům na videu zveřejněném na YouTube.

Mýlíte se. Maročané nejsou rasa a lidé, kteří je kritizují, nejsou rasisté. Já nejsem rasista, stejně jako moji voliči. Tenhle verdikt dokazuje, že vy soudci žijete mimo realitu.
Geert Wilders
odsouzený nizozemský politik

Na Wildersův projev si stěžovaly tisíce lidí

Wilders se provinil v březnu 2014, kdy na setkání s občany před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka.

„Méně, méně, méně,“ skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. „Postaráme se o to,“ slíbil šéf PVV. Imigranty z Maroka – kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země – přitom označil za „špínu“.

Populista Wilders byl uznán vinným z diskriminace (zdroj: ČT24)

Policie posléze obdržela asi 6400 stížností na Wildersův projev. Během třítýdenního procesu zazněla i svědectví od nizozemských Maročanů, kteří uvedli, že z nich politik udělal „občany třetí kategorie“.

Soudci našli důkaz, že Wilders a jeho strana plánovali tyto poznámky předem a nabádali své příznivce k určité reakci. „Měli v úmyslu urážet,“ sdělili. Wilders nařčení z rasismu několikrát odmítl. Proces označil za politický, za frašku, ostudu Nizozemska a výsměch společnosti. 

„Nejsem rasista a ani moji příznivci nejsou rasisté,“ řekl během své závěrečné řeči na konci listopadu. „Nemluvím jen sám za sebe. Můj hlas je hlasem mnohých. Jménem všech nizozemských občanů vás vyzývám, zprostěte mě viny, zprostěte nás viny,“ prohlásil s tím, že ho neumlčí nic než smrt.

Už v roce 2011 čelil Wilders podobné obžalobě za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl ale obvinění zproštěn.

Populisté mají naději na úspěch v nadcházejících volbách

Nynější soud se konal před parlamentními volbami plánovanými na 15. března, v nichž mají největší naději na úspěch právě Wildersova Strana pro svobodu a konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

V současné době má nacionalistická a protiimigrantská Strana pro svobodu 12 poslanců ve 150členném nizozemském parlamentu. Podle posledních průzkumů by pro ni mohly hlasovat tři miliony lidí.

„To, že stranu řadíme ke krajní pravici, není ani tak dáno jejím programem, musíme se dívat na rétoriku a konkrétní návrhy, které předkládá. V případě Strany pro svobodu se bavíme o takových věcech, jako je vyloučení muslimů ze společenského života, za hranice Nizozemí. Wilders je schopen říct, že nějaký národ je horší než jiný a nemá právo na existenci v nizozemské společnosti,“ upozornila Vejvodová.