Lavrovova kritika v Mnichově: NATO se pořád chová jako za studené války

Expanze NATO vyvolala v Evropě v posledních třiceti letech bezprecedentní napětí. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Podle něj je Aliance stále institucí studené války a měla by se snažit o obnovu spolupráce s Moskvou. Lavrov také prohlásil, že Rusko si přeje pragmatické vztahy s USA. Americký viceprezident na konferenci uvedl, že Washington bude hnát Rusko k zodpovědnosti.

„NATO je pořád institucí studené války, a to jak v myslích, tak v srdcích,“ konstatoval Lavrov. Organizace na způsob elitního klubu států vládnoucích světu podle něj nemůže dlouhodobě fungovat. Reagoval tak zřejmě na nedávné oznámení šéfa Aliance, že námořní síly Severoatlantické aliance budou častěji cvičit v Černém moři. 

Moskvě vadí hlavně budování nového systému protiraketové obrany v Evropě, o němž rozhodlo NATO na summitu v roce 2010. Systém počítá s radary a protiraketami rozmístěnými na lodích ve Středozemním moři a na základnách v Turecku, Rumunsku a Polsku. Projekt bude stát v přepočtu desítky miliard korun.

Eskalace napětí přišla hlavně  s ruskou anexí Krymu. To znepokojilo zejména východ Evropy, kam nyní Aliance poslala několik vícenárodních praporů jako prostředek odstrašení.

Rozšiřování NATO vedlo v Evropě k nebývalému růstu napětí. Letos je tomu dvacet let, co jsme v Paříži podepsali smlouvu o vzájemných vztazích. A patnáct let od římské deklarace. Obě stály na závazku, že Rusko a Západ společně zajistí bezpečnost, budou respektovat své zájmy a důvěřovat si. Ne, že budou vytvářet demarkační linie. Jenže to nefunguje. Hlavně proto, že NATO dál zůstává institucí studené války.
Sergej Lavrov
Bezpečnostní konference v Mnichově: Debata o penězích pro NATO (zdroj: ČT24)

Šéf ruské diplomacie se ale v mnichovském projevu ohradil proti těm, kteří obviňují Moskvu ze snahy podkopat světový liberální pořádek. NATO vyzval k obnovení spolupráce s Ruskem.

Pragmatické vztahy založené na vzájemném respektu chce mít Moskva také se Spojenými státy. „Je v našem společném zájmu, aby byly americko-ruské vztahy silnější. My jsme připraveni, pokud budou připraveny i Spojené státy,“ podotkl ministr.

Zmínil se i o východě Ukrajiny, kde se navzdory minským mírovým dohodám stále bojuje. Kyjev a Západ viní Rusko z podpory separatistů. Lavrov nyní vyzval ukrajinskou vládu i proruské povstalce k dialogu.

Šéf ruské diplomacie také odmítl nařčení, že Rusko stojí za útokem hackerů na servery Demokratické strany před americkými prezidentskými volbami. Podle něj na to nejsou žádné důkazy. Washington ještě za prezidenta Baracka Obamy z útoků oficiálně obvinil Moskvu.