Při demonstracích proti Trumpovi ve Washingtonu policie zadržela 217 lidí

Několik stovek odpůrců nového prezidenta Donalda Trumpa se ve Washingtonu střetlo s policejními těžkooděnci nedaleko míst, kudy vede trasa inauguračního průvodu do Bílého domu. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a paralyzující granáty. Zatčeno bylo 217 lidí, kteří byli obviněni z výtržnictví. Šest policistů utrpělo při potyčkách s demonstranty lehká zranění.

Protestující zprvu poklidně křičeli protitrumpovská hesla. Poté se jich však zhruba pět stovek shromáždilo v několika ulicích vzdálených stovky metrů od Pensylvánské třídy, kudy vede trasa Trumpova průvodu od Kapitolu k prezidentskému sídlu.

Demonstranti, z nichž značnou část tvořili černě odění a maskovaní lidé, zaútočili na policejní kordony kameny. Zároveň začali zapalovat odpadkové koše.

Protesty proti Donaldu Trumpovi ve Washingtonu
Zdroj: Adrees Latif/Reuters

Uličky odpůrců

Už před samotnou inaugurací o sobě dávali hlasitě vědět Trumpovi odpůrci, kteří se pohybovali Washingtonem ve skupinách. Organizátoři protestů předem oznámili, že chtějí masovou účastí zablokovat přístup k bezpečnostním stanovištím, kde policie kontrolovala návštěvníky. Demonstranti nakonec na řadě kontrolních míst před přístupy stáli, nikomu však v cestě nebránili. Lidé nicméně museli projít jakýmsi „špalírem“.

Zatímco Trumpovi voliči tvrdí, že bude nejlepším prezidentem v dějinách USA, jeho odpůrci trvají na tom, že Ameriku přivádí na cestu fašismu a xenofobie.

Na jednom místě demonstranti vytvořili lidský řetěz a tváří v tvář policejnímu kordonu skandovali: „Ne Trumpovi, ne KKK (Ku-Klux-Klan), ne fašistickým Spojeným státům,“ napsala agentura AP.

Drtivá většina návštěvníků parku National Mall, který je jedním z hlavních center oslav, se však řadí k Trumpovým příznivcům, což dokládaly četné čepice, trička či plakáty s Trumpovým jménem nebo jásot, ve který dav propukl, když se Trump objevil na velkoplošných obrazovkách.

Proti Trumpovi se demonstrovalo také v Berlíně, Londýně, Bruselu či Lisabonu. Na protestních akcích se ale většinou shromáždily jen stovky lidí, informovala agentura AFP. V Budapešti se konalo i shromáždění Trumpových příznivců.