Savčenková pro ČT: Rusové mě nemučili, mým cílem bylo vrátit se na Ukrajinu. Živá, nebo mrtvá

Savčenková pro ČT: Rusové mě unesli a věznili, ale nemučili (zdroj: ČT24)

Mým cílem bylo vrátit se na Ukrajinu, ať už živá, nebo mrtvá. V pořadu Devadesátka to řekla bývalá ukrajinská vojenská pilotka Nadija Savčenková, která nehodlala strávit v ruském vězení 22 let. „Ve skutečnosti jsem nikdy uvězněná nebyla. To může být jen ten, kdo je uvězněn ve své duši, ale já jsem byla volná i ve vězení,“ řekla ČT. Do Česka přijela na pozvání europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL).

Šestatřicetiletá bývalá pilotka vstoupila do armády už v 22 letech. V ruském zajetí strávila dva roky. Vinu nikdy nepřiznala. „Vím, že jste mě podporovali v době, kdy jsem byla ve vězení. Podporovala mě jak ukrajinská diaspora v Česku, tak i čeští politici a český lid,“ řekla Savčenková na úvod Devadesátky.

Byla jsem veřejně známá osoba, takže vůči mně Rusové mučení nepoužili, protože chápali, že by sankce byly mnohem přísnější. Máme signály, že se špatně zachází i s ruskými vězni.
Nadija Savčenková

Přiznala, že ji lidé během doby, kdy ji zadržovali Rusové, vlastně neznali. „Věděli jen to, co jim ukázala televize. Doufám, že teď mi lépe porozumí, budou vědět, co si myslím, jakým hodnotám chci zůstat věrná,“ konstatovala ukrajinská poslankyně.

Rusové s ní prý nejednali v rukavičkách, ale řídili se Ženevskou konvencí. „Nezažila jsem žádné mučení, ale ilegálně mě odvezli do Ruska – vlastně mě unesli. Pochopila jsem, že jsem prostě zmizela a není jisté, zda se o tom někdy někdo dozví. Snažili se země udělat vraha, inkriminovali mě, že jsem zabila dva ruské novináře, i když jsem v životě nevystřelila na civilisty, střílela jsem na ozbrojené vojáky nepřítele,“ řekla ke svým obviněním.

Když mluvila o svém zajetí, připomněla, že samovazba je pro člověka složitá, protože je společenský tvor. „Říká se, že po čtvrt roce mají lidé tendenci si podříznout žíly, ale já když jsem byla na samotce, vždy jsem měla pocit, že tam nejsem sama. Myslela jsem na svou matku, sestru, na svůj lid. Věděla jsem, že nemůžu postupovat jinak, protože je válka v mé zemi. Naštěstí se mi to podařilo vydržet – i hladovku,“ zdůraznila ukrajinská politička.

  •  Savčenková o zajetí v Rusku: „Člověk je vždy sám se sebou, se svojí duší, ať už jste ve skleněné kleci, nebo volní, vždycky musíte myslet na vlastní duši.“

Nějaké msty ze strany šéfa Kremlu se neobává. „Pro Putina jsem maličkost. Hraje obrovskou geopolitickou hru. Snaží se uspokojit své zbytnělé politické ego, ale do určité míry jsem zobecněním celého zdravě myslícího světa. A co on dokáže udělat s celým světem?,“ podotkla bývalá pilotka.

Nadija Savčenková
Zdroj: ČTK

Savčenková: Političku ze mě udělal můj lid

Po návratu do vlasti se Savčenková začala výrazně angažovat v politice. Usiluje zejména o propuštění dalších vojenských zajatců. Nedávno se kvůli tomu setkala s vůdci proruských separatistů, což vyvolalo na Ukrajině vlnu kritiky.

„Moje cesta do politiky byla neobvyklá, většinou když se lidé chtějí zabývat politikou, tak se do toho vpravují v průběhu celého svého života, mě ale zvolil můj lid, abych hájila jeho zájmy. Jsem vděčná, že lidé mají o mou práci zájem a že mám možnost přispět ke spolupráci mezi Českem a Ukrajinou,“ poznamenala Savčenková v Devadesátce.

Bojovala jsem za svou svobodu a svůj lid. To patří k civilizovaným evropským hodnotám. Stala jsem se určitým symbolem boje za lidská práva. Teď jsem politička a vše závisí na mých schopnostech.
Nadija Savčenková

Pokud jde o nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, Savčenková si myslí, že anexi ukrajinského Krymu Ruskem nikdy neuzná. „Myslím si, že přece jen je zástupce demokratické společnosti a bude myslet na svůj lid,“ konstatovala politička. To, že Putin dlouho popíral, že by na Krymu nebo v Donbasu působili ruští vojáci, podle ní ukazuje, že „jakákoli dohoda  s Ruskem nemá cenu ani cáru papíru, na kterém je sepsána“.

„Ukrajina nečekala, že může dojít k anexi Krymu. My se ale učíme vítězit a učíme se bránit,“ prohlásila Savčenková. Zahraniční politika Ruska je podle ní založena na úplatcích, na buranství. „Myslí si, že si mohou každého koupit a obelhat,“ zdůraznila Ukrajinka. Evropa dobře rozumí tomu, že na Ukrajině došlo k agresi ze strany Ruska a že nejde o občanskou válku, míní Savčenková.

Protiruské sankce jsou podle ní účinné, i když to Moskva nikdy nepřizná. „Sankce se ale nejvíc dotknou obyčejných lidí, protože bohatí v Rusku i nadále bohatnou a zvětšují svoji moc,“ uvedla pilotka s tím, že restrikce by měly být přesněji namířené proti klíčovým osobám. 

Na Ukrajině chybí lidé jako Havel

Řeč padla i na české hlavy státu. K prezidentu Miloši Zemanovi Ukrajinka uvedla, že se o něm poprvé dozvěděla ve vězení, kdy jí psali Češi a dělali si legraci ze své vlády. Savčenková zdůraznila, že respektuje českou volbu a nemyslí si, že by do ní měla co mluvit.

Zeman mimo jiné v souvislosti se Savčenkovou řekl, že se nevyjadřuje ke kauzám, o kterých nic neví – tedy když neví, zda je dotyčný člověk vinen, nebo ne. „Psali mi čeští občané, kteří mě prosili, abych Zemanovi odpustila jeho slova. Můžu vám říct, že žádný spravedlivý soud v Rusku neexistuje,“ poznamenala Ukrajinka.

Exprezidenta Václava Havla přitom pochválila. „Máme lidi, kteří jsou politici, a máme takové, kteří jsou státníci a usilují o to, aby svoji vlast vylepšili. A myslím si, že Václav Havel dal České republice dobrý start. My na Ukrajině hodně postrádáme takové politiky a lidi,“ uvedla Savčenková.

Také na středečním setkání se zástupci českých nevládních organizací v Knihovně Václava Havla Savčenková poděkovala za podporu v době, kdy byla v ruském vězení. Na schůzku přišli mimo jiné lidé z proukrajinské skupiny Pražský Majdan nebo humanitární organizace Člověk v tísni a lidskoprávní organizace Amnesty International.

Savčenková mluvila o důvodech svého věznění v Rusku, o mezinárodní podpoře, které se jí dostalo, i o podpoře od rodiny. Hovořila také o dalších případech ukrajinských vojáků, kteří jsou vězněni v Rusku. 

Ve čtvrtek čeká Savčenkovou tisková konference v Lucerně a poté oběd se senátory, kteří ji podporovali.