Výměna dokončena. Savčenková je zpět na Ukrajině, ruští vojáci v Moskvě

Projev Porošenka a Savčenkové po jejím návratu (zdroj: ČT24)

Pilotka Naděžda Savčenková je zpátky na Ukrajině. Krátce před 14. hodinou přistála v Kyjevě. Vyměněna byla za dva ruské vojáky, kteří se vrátili do Ruska. Prezident Petro Porošenko jí během projevu k národu předal státní vyznamenání. „Stejně jako jsme vrátili Naděždu, vrátíme i Donbas a Krym,“ prohlásil.

Na letišti Boryspil Savčenkovou vítali prezident Petro Porošenko, její matka, sestra Vira a expremiérka Julija Tymošenková, sama dlouho vězněná bývalým proruským ukrajinským režimem. Savčenková pak odjela s Porošenkem do sídla ukrajinského prezidenta.

Naděžda Savčenková si po příletu na Ukrajinu potřásá rukou s Julijou Tymošenkovou
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Mír je možný jen přes válku, prohlásila Savčenková

Savčenková mluví s médii po příletu na letiště Boryspil
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

„Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily. Já sama se vracím živá. Nemohu vám vrátit mrtvé, ale jsem připravena položit na bojišti za Ukrajinu život. Udělám vše pro to, aby se každý vězněný mladý člověk dostal na svobodu. Žádný ukrajinský hrdina nesmí zemřít,“ prohlásila Savčenková na letišti v emotivním energickém projevu.  

Během projevu při ceremoniálu, kde ji prezident vyznamenal, poděkovala své matce, sestře a celému ukrajinskému národu. „Nechci, aby lidé chtěli válku, ale bohužel mír je možný jen přes válku,“ pronesla. „Vždy jsem připravena jít do boje za Ukrajinu až do konce,“ řekla. 

Porošenko připomněl, že Savčenková byla v Rusku nedobrovolně 709 dní. Celou dobu se podle něj Ukrajina snažila o její osvobození. Celá Ukrajina je podle jeho slov pyšná na její chování. „Stejně jako jsme vrátili Naděždu, vrátíme i Donbas a Krym,“ prohlásil Porošenko. „My Ukrajinci budeme v Evropě,“ uzavřel ceremoniál Porošenko.

Putin omilostnil Savčenkovou, Porošenko oba vojáky

Ukrajinský server Vesti napsal, že Savčenkové udělil milost ruský prezident Vladimir Putin, podobně jako Porošenko udělil milost ruským vojákům Jevgeniji Jerofejevovi a Alexandru Alexandrovi. Nikdo z osvobozené trojice přitom o milost podle advokátů nežádal. Ruské i ukrajinské zákony údajně umožňují, aby místo odsouzených podali žádost jejich obhájci nebo příbuzní či některá společenská organizace. 

V obou zemích se oslavují návraty hrdinů, i když ty oslavy jsou asi větší v Kyjevě, v Moskvě Vladimir Putin dva vojáky nepřijal a neměl žádný proslov. Naopak se vyjadřuje řada ruských politiků, často jsou to kritické hlasy. Objevují se názory, že Rusko udělalo chybu, když podlehlo tlaku Západu, a že nejde o rovnocennou výměnu.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Putin se podle agentury TASS před podpisem omilostnění setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná. Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil. Setkání s propuštěnými ruskými vojáky Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem prý Putin v plánu nemá.

Výměnu domlouvaly obě strany spolu s Německem a Francií

Podle informací moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, která se uskutečnila v úterý ráno.

Podle zpráv ukrajinských médií prezident Petro Porošenko osobně pro Savčenkovou do ruského Rostova neletěl, jak bylo původně oznámeno. Podle serveru Vesti formality spojené se zahraniční cestou a ochranou hlavy státu na cizím území operativní návštěvu Porošenka v Rostově neumožňovaly. V ruském Rostově tak na Savčenkovou podle agentury UNN čekala místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková.

Obě letadla vyletěla přibližně ve stejný čas

Letoun s ruskými důstojníky Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem odletěl z Kyjeva do Ruska patrně ve stejné době, kdy z Rostova startoval prezidentský speciál se Savčenkovou. Ten se při cestě obloukem vyhnul oblasti východní Ukrajiny. 

Podle komentátora Libora Dvořáka z Kyjevského vojenského letiště s oběma vojáky odlétalo letadlo patřící do flotily ruského prezidenta Vladimira Putina. Odpoledne přistálo v Moskvě.

„Využiji veškeré své ústavní pravomoci, abych Naděždu vrátil domů. Pokud žádost dorazí, okamžitě svých pravomocí využiji,“ napsal dříve Porošenko na svém facebookovém účtu. O chystané výměně nevěděla ani rodina vězněné Ukrajinky.

  • Podle některých západních i ruských politologů může výměna odsouzených přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od svržení proruského režimu v Kyjevě a anexe Krymu v roce 2014 ocitly na bodu mrazu. Savčenková byla osvobozena jen několik týdnů předtím, než má Brusel rozhodnout o dalším osudu protiruských sankcí. Propuštění Ukrajinky na svobodu bylo jedním ze stěžejních požadavků, které západní státníci adresovali Moskvě.

„Dobrá zpráva,“ hodnotí výměnu Německo

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že je šťastný a že se mu ulevilo, když výměna Savčenkové za dva ruské vojáky, zajaté na východě Ukrajiny, uspěla. „Je to dobrá zpráva, na níž jsme dlouho pracovali a na kterou jsme museli dlouho čekat,“ prohlásil Steinmeier, který současně předsedá Organizaci pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE).

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila osvobození Savčenkové za „dlouho očekávanou dobrou zprávu“, kterou Evropská unie slaví spolu s Ukrajinou.

Komentátoři a politologové se nicméně dohadují, jaké dopady může mít návrat Savčenkové z ruského vězení do vlasti. V Kyjevě se totiž národní hrdinka může jako potenciální vůdkyně radikálů stát značným problémem pro ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Nikdo podle šéfa ukrajinského Institutu euroatlantické spolupráce Oleksandera Suška nepochybuje, že Savčenková vstoupí do politiky, ale otázka zní, zda se ikona ultrapravicových radikálů zachová jako „bomba“, která rozmetá dosavadní uspořádání v Kyjevě, anebo vsadí na nějakou dlouhodobější strategii. „Savčenková má charakter, nenechá se snadno koupit, ale má i slabiny, na něž zkusí hrát zkušení loutkoherci,“ odhadl.

„Za co ve skutečnosti (Rusové) vyměnili Ukrajinku, je dosud tajemství,“ míní ruský politolog Stanislav Belkovskij, podle kterého je oficiální výměna Savčenkové za dva zajaté ruské vojáky zcela nepřiměřená a pro Rusko ponižující. Nevylučuje, že Kreml ve skutečnosti vyměnil Ukrajinku za politické ústupky ohledně uspořádání voleb u proruských separatistů ve východoukrajinském Donbasu, anebo ohledně protiruských sankcí.

Ruský advokát Viktor Paršutkin se především obává, aby chování Savčenkové na svobodě neohrozilo osudy jeho ukrajinských klientů v soudních procesech v Rusku, které obecně pokládá za „velkou provokaci“ ruské tajné služby s cílem rozeštvat Rusy a Ukrajince. A také se obává, že Savčenková je jen figurkou v další velké hře tajné služby, která zcela neznámé děvče přeměnila v „ukrajinskou Janu z Arku“ coby potenciální vůdkyni radikální ozbrojené opozice, schopné kdykoliv se pokusit o svržení vlastního prezidenta.

Ukrajina dělá hrdiny z lidí, kteří mají na rukou krev, zní z Ruska

„Vše je to speciální akce, aby udělali ze Savčenkové národní hrdinku. Je mi velice líto země, která dělá národní hrdiny z představitelů radikálních nacionalistických organizací, z lidí, kteří mají ruce od krve, z pomahačů fašistů,“ prohlásila předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková.

„Pokud jde o Savčenkovou, není důvod z ní dělat národní hrdinku, protože ruský soud ji usvědčil, že právě ona nese vinu za smrt ruských novinářů,“ zdůraznila. Nicméně dodala, že dějiny nakonec buď Savčenkovou očistí, anebo odsoudí. Zatím doufá, že ne všichni Ukrajinci považují letkyni za mučednici.

Putin podle Interfaxu v Moskvě prohlásil, že výměna zajatců „přispěje ke zmírnění napětí (v Donbasu) a pomůže vyhnout se podobným citelným a zbytečným ztrátám“, jakými byla smrt dvou ruských novinářů.

Ruští vojáci Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov u soudu v Kyjevě
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ukrajina a Rusko se předběžně dohodly už v dubnu

Jerofejev a Alexandrov, údajní agenti ruské vojenské rozvědky, byli zadrženi loni v květnu na východě Ukrajiny. Kyjevský soud je nedávno za „teroristickou činnost“ a podporu agresivní války odsoudil na 14 let vězení s konfiskací majetku.  

Savčenková byla v Rusku odsouzena na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů zabitých v Donbasu. Porošenko už v polovině dubna uvedl, že s Ruskem dosáhl předběžné dohody, která by měla vést k jejímu osvobození. Spekulovalo se, že by Rusko mohlo mít zájem právě o dva ruské vojáky, které Ukrajina odsoudila.

  • Naděžda Savčenková, ukrajinská pilotka, byla v létě 2014 zajata a následně předána ruským úřadům. 
  • V Rusku ji pak soud obvinil z údajné účasti na vraždě dvou ruských novinářů, na které podle obvinění navedla palbu ukrajinského dělostřelectva. Kromě toho byla obžalována i z nelegálního překročení ruských hranic a odsouzena k 22 letům vězení. 
  • Obhajoba ovšem tvrdí, že k útoku na novináře došlo více než hodinu poté, co byla Naděžda zajata, a do Ruska byla převezena násilně.