Rebelové opouštějí východní Aleppo. Z obléhaných oblastí se dostali i zranění

Z východní části syrského Aleppa byla autobusy vyvezena tisícovka povstalců a 3000 jich město dobrovolně opustilo. Polovina z nich byla amnestována. Syrská armáda podle generálního štábu ruské armády v Aleppu zabila přes 900 povstaleckých bojovníků a zničila desítky kusů těžké výzbroje.

Syrští vojáci vyhnali povstalce ze všech částí Aleppa, které dříve kontrolovali, řekl mluvčí generálního štábu Viktor Poznichir. Přes tisíc lidí bylo humanitárním koridorem převezeno do města Rášiddín, jež drží povstalci.

Druhý konvoj vyrazil večer. V nejbližší době podle generálního štábu začne v Aleppu formování orgánů místní správy.

Evakuace lidí z Aleppa (zdroj: ČT24)

Asad: Dnes se píše historie

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že syrská armáda uzavírá vojenskou operaci na východě města. Byla to jedna z hlavních bašt oponentů syrského režimu. 

„Dnes se píše historie, píše ji každý syrský občan. Nezačala se psát dnes, ale už před šesti lety, když vypukla krize a válka proti Sýrii,“ řekl prezident Bašár Asad v prohlášení natočeném na video, které zveřejnila jeho kancelář na sociálních sítích.

Autobusy pro evakuaci lidí z Aleppa
Zdroj: Reuters

V první vlně odjelo podle Světové zdravotnické organizace 19 sanitek a 21 autobusů. Humanitární koridor, kterým jsou rebelové a jejich rodinní příslušníci evakuováni, měří 21 kilometrů. Podle Turecka by celá operace měla trvat dva až tři dny.

Asadovi vojáci ostřelovali sanitky – jeden mrtvý

Ruská armáda během dne oznámila, že bude na evakuaci dohlížet s pomocí bezpilotních letadel s kamerami. Pomáhat mají i pracovníci Červeného kříže.

Obyvatelé Aleppa se připravují na evakuaci
Zdroj: ČTK/ABACA

Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland řekl, že Rusko slíbilo, že evakuace bude rychlá a klidná. „Rusové dnes sdělili k evakuaci detaily a slíbili, že na ni dohlédnou, že bude rychlá a bez byrokratických průtahů a že se evakuovaným nebude ubližovat,“ řekl Egeland.

Podle povstaleckých zdrojů syrské jednotky ostřelovaly jeden z konvojů ambulancí a zabily jednoho člověka, další čtyři byli zraněni. Sanitky se následně vrátily do obléhané zóny.

To, že došlo k útoku na humanitární konvoj, je velmi nebezpečný trend. Obávám se, že k podobným útokům bude docházet i v nadcházejících dnech, pokud bude snaha evakuovat civilisty z východního Aleppa.
Emil Aslan

Evakuace se dotkla i provincie Idlib

Do dvou šíitských vesnic v syrské provincii Idlib zamířilo 29 nákladních aut a sanitek se zdravotníky, kteří podle syrských sdělovacích prostředků měli z vesnic, obléhaných odpůrci syrského režimu, evakuovat zraněné a rodiny.

Dohoda o evakuaci šíitů z vesnic Fúa a Kafrája zřejmě zdržela evakuaci povstalců z východního Aleppa. Zejména Írán a šíitské milice jako spojenci Damašku žádaly také záruky pro šíity z obléhaných míst.

Dohodu o příměří uzavřeli povstalci s Damaškem ve středu večer, boje ustaly ve 4:00 SEČ. Na dohodě pracovali zástupci Asadova režimu a jeho spojenců z Ruska a Íránu, za povstalce pak Turecko.

Summit EU: Prioritou je nyní ochrana civilistů

K situaci v Aleppu se před summitem EU vyslovili také evropští politici. Za nejdůležitější považují ochranu civilistů a jejich evakuaci. Pro ty, kteří se rozhodnou zůstat, pak zajištění humanitární pomoci. Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil význam humanitární pomoci, která do země směřuje, a řekl, že Česko je v tomto ohledu aktivní.

Podle britské premiérky Theresy Mayové musí Unie jednoznačně dění v Sýrii odsoudit. Asad a jeho podporovatelé z Ruska a Íránu jsou podle ní za tragédii v Aleppu zodpovědní. Britský ministr obrany Michael Fallon prohlásil, že Británie stále vidí budoucnost Sýrie bez Asada.