Syrské dělostřelectvo pokračuje v ostřelování východního Aleppa

Syrská armáda obnovila útoky na povstalecké části města Aleppo. Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie prostřednictvím sítě informátorů v terénu. Rusko jako spojenec Sýrie ve čtvrtek oznámilo pozastavení útoků, aby z východní části města mohli odejít civilisté.

Podle pátečních informací SOHR letectvo sice ve čtvrtek večer útoky zastavilo, avšak dělostřelecké jednotky v nich pokračují. Prudké útoky jsou hlášeny zejména z klíčové čtvrti Bustán al-Kasr, která je jihozápadně od Starého Města.

„Dělostřelectvo útočí na několik obležených čtvrtí a jsou hlášeny prudké boje mezi povstalci a vojáky, zejména ve čtvrti Bustán al-Kasr,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Zprávy o pokračující palbě potvrdil i reportér agentury AFP, který je na místě.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek řekl, že „bojové operace syrské armády ve východním Aleppu byly přerušeny kvůli rozsáhlé operaci, při níž jsou evakuováni civilisté“.

Rebelové v syrském Aleppu
Zdroj: Reuters

Pokud by vládní síly pozastavily své operace, aby umožnily spořádanější evakuaci civilistů, byla by to dobrá zpráva pro desetitisíce lidí, kteří dosud zůstávají v povstaleckých čtvrtích jako v pasti. Obě strany se ale vzájemně podezírají, že využijí jakékoliv přestávky v bojích k přeskupení sil pro další boje. Jeden z aleppských radních varoval, že „150 000 lidí je odsouzeno k smrti“, pokud civilistům nebude umožněn bezpečný odchod. Během posledních čtyř týdnů bylo podle něj zabito na 800 lidí a dalších 3500 utrpělo zranění. 

Ofenzivu proti povstalecké části města zahájila syrská armáda se spojeneckými bojovníky z Íránu a libanonského Hizballáhu v polovině listopadu. Podle SOHR už tyto jednotky vybojovaly 85 procent původně povstaleckých čtvrtí. Syrské opoziční síly měly východní Aleppo pod kontrolou od roku 2012.

Ruská armáda také oznámila, že pomohla z východního Aleppa evakuovat na 8000 Syřanů, mezi nimiž bylo na 3000 dětí. Podle armády se vzdalo 14 povstalců, kteří odevzdali zbraně a odešli do západní, vládou kontrolované části města. V prohlášení se uvádí, že všichni tito bojovníci dostali milost.