Lavrov: Asadovy síly přerušily boje o Aleppo, snaží se evakuovat civilisty

Asadova armáda míří k vítězství v Aleppu (zdroj: ČT24)

Syrská armáda pozastavila vojenskou operaci ve východním Aleppu. Vládní síly se snaží dostat z povstalecké části města civilisty, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Situaci v Aleppu prý mají v sobotu projednat američtí a ruští vojenští experti. Ve městě zemřelo za poslední měsíc víc než 800 lidí, přes 3500 jich bylo zraněno, oznámila místní správa.

Podle Lavrova syrská armáda přerušila boje o město, aby evakuovala asi osm tisíc lidí, Bílý dům je ale skeptický. „Počkejme a uvidíme,“ reagoval Washington.

Vládní síly v minulých dnech zintenzivnily boje o východní Aleppo, které od roku 2012 ovládala opozice. Dobyly už asi 75 procent území kontrolovaného rebely. Tento týden vojáci vstoupili do částí Starého města.

Z tamní nemocnice se v noci podařilo evakuovat 150 lidí. Zdravotnické organizace se o to pokoušely už v úterý, kvůli bojům se ale musely stáhnout. Opožděná pomoc tak stála život jedenáct obyvatel zařízení, kde zůstávala řada starých lidí a invalidů.

Šéf záchranářů: Aleppo je u konce, nezůstalo nic

Odhaduje se, že od poloviny listopadu, kdy začaly prudké boje, opustilo Aleppo 30 tisíc z 250 tisíc obyvatel. Šéf zdravotnické služby Muhammad abú Džaafar žádá okamžité příměří. „Aleppo je u konce. Nezůstalo zde nic s výjimkou několika obyvatel a cihel. Toto může být poslední výzva,“ řekl.

Opozice uvedla, že boje ve čtvrtek pokračovaly ve čtvrtích Sukkarí a Al-Kalasa, kde jsou stále povstalci. Právě do Sukkarí na jihu města se podle agentury AP přesunulo mnoho civilistů z dobytých čtvrtí.

„Damašek je na koni, zbývá dostat pod kontrolu poslední části. Podle syrských agentur povstalci v čele s Frontou dobytí Sýrie nabízejí odchod, zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Pokud se Asadovi podaří dostat Aleppo pod kontrolu, půjde o nejvýznamnější vítězství Damašku během celé války,“ prohlásil zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Lavrov se ve středu v Hamburku sešel se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. „V minulých dnech jsme si vyměňovali dokumenty o situaci v Aleppu. Jsme blízko dohodě, ale chci varovat před přílišným očekáváním,“ sdělil Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov.

Opozice zůstala osamocena

Zatímco na straně režimu stojí Moskva či šíitský Hizballáh, obklíčení Asadovi odpůrci žádného silného bojujícího spojence nemají. Američany vedená koalice v Sýrii útočí pouze na východě, proti Islámskému státu.

V Bílém domě navíc brzy přijde výměna. „Trump dokázal v zásadních věcech změnit názor, ale nevíme, jestli ho změní i v případě Sýrie. Tvrdil ale, že jeho prioritou nebude boj s Asadem. Znamená to vstřícnější postoj k Asadovi? Možná, ale ne jistě. Trump také říká, že nechce, aby USA byly zapojené přímo do operací v Sýrii, a nechce příliš podporovat rebely, protože Spojené státy nemohou vědět, co jsou zač,“ připomněl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Aleppo po náletu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Pokud Asad obnoví kontrolu nad celým Aleppem, chce postupovat na Idlíb. Pak by měl v rukou všechna velká města syrského západu. Mír to ale přinést nemusí. V zemi totiž mají kromě Ruska a Íránu vlastní zájmy také Turecko, Kurdové a Saúdská Arábie. Východní část země je navíc územím pod černou vlajkou extremistů z Islámského státu.

Islamisté útočili u Palmýry

Ti ve čtvrtek zaútočili na syrskou armádu u města Palmýra a usmrtili nejméně 34 vojáků. Islamisté navíc dobyli několik blízkých vesnic a přiblížili se do vzdálenosti čtyř kilometrů od města, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. Násilné potlačení prvních protestů pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje si dosud vyžádaly odhadem přes 300 tisíc obětí.