Syrská armáda má podle SOHR v rukou historické jádro Aleppa

Jakub Szántó k vývoji boje o Aleppo (zdroj: ČT24)

Syrská armáda ovládla všechny části Starého Města v Aleppu, které dosud kontrolovala opozice. Oznámila to Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která sídlí v Británii a o situaci v Sýrii má zprávy od svých informátorů. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku povstalců přišel o život jeden ruský vojenský poradce. Povstalci požádali o pětidenní příměří.

Syrská armáda začala postupovat do historického centra Aleppa v úterý. Vojsku a jeho spojencům se v minulých dnech podařilo vybojovat už dvě třetiny původně povstaleckých částí velkoměsta.

Rebelové používají snipery a nastražené léčky i sebevražedné útočníky. Na druhé straně vládní vojska jsou masivně podporována ruským a syrským letectvem. Objevují se čím dál tím častěji také zprávy o tom, že buď ruská nebo syrská letadla používají zakázanou munici v podobě zápalného bílého fosforu, který je zakázaný ženevskými konvencemi.
Jakub Szántó

Východ byl od roku 2012 v rukou oponentů Damašku, vláda kontrolovala zbytek. V minulých dnech se armádě podařilo vybojovat nejprve povstalecké čtvrti na severovýchodě města, odkud pak postupovala dále na jih. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že pokud padne čtvrť Šaar v centru, budou povstalci vytlačeni na jihovýchod města.

  • Z východní části města podle SOHR od poloviny listopadu kvůli prudkým bojům odešlo na 80 tisíc lidí.

Podle aktuální zprávy SOHR se povstalci po těžkých nočních bojích stáhli ze Starého Města a vojsko má v rukou také sousední čtvrti Báb Hadíd a Aqjúl. Představitel jedné z povstaleckých skupin agentuře Reuters sdělil, že armádní jednotky mají v rukou jen část Starého Města, ne celé.

Povstalci požádali o příměří

Povstalci ale opustili své pozice v blízkosti historicky cenné Umajjovské mešity. Syrská armáda potvrdila, že jednotky se zmocnily dvou čtvrtí severně od citadely, která je v srdci města. Rebelové podle armády ustoupili z Báb Hadídu a Akjúlu dále na jih.

Zároveň požádali o pětidenní příměří, jež má umožnit evakuaci 500 lidí, kteří potřebují naléhavě lékařskou pomoc. Bojovníci souhlasí také s tím, aby z východní části odešli civilisté, kteří si to budou přát. Měli by mít ale podle nich právo odejít na sever od města, ne do provincie Idlib, jež je sice v rukou povstaleckých skupin, ale v níž se také bojuje.

Pro evakuaci povstalecké skupiny žádají dohled OSN. Jakmile budou vyřešeny naléhavé humanitární problémy, měly by podle povstalců začít rozhovory o budoucnosti města. Rezoluci o několikadenním příměří se tento týden snažila schválit Rada bezpečnosti, ale kvůli vetu Ruska a Číny text neprošel. Podle Rusů by příměří bylo špatné rozhodnutí, protože by povstalcům jen pomohlo přeskupit síly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Při povstaleckém bombardování zahynul plukovník ruské armády

Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že při povstaleckém bombardování zahynul plukovník ruské armády, který v Aleppu působil jako vojenský poradce. Posmrtně mu bude uděleno vojenské vyznamenání.

Rusko do bojů v Sýrii vstoupilo loni v září a od té doby podle ministerstva obrany přišlo o 24 vojáků, z toho 21 zahynulo v boji. V ruském a západním tisku se však objevily i údaje o desítkách až stovkách zabitých Rusů, kteří v Sýrii bojovali jako žoldnéři.

V Hamburku se setká Kerry a Lavrov

Rusko jako spojenec Damašku chtělo jednat s USA o dalším postupu, ale rozhovory, které měly tento týden začít v Ženevě, byly zrušeny. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý Spojené státy obvinil, že s Ruskem odmítly vyjednávat o podmínkách odchodu syrských povstalců.

Ve středu se Lavrov v Hamburku v předvečer evropské bezpečnostní konference se svým americkým protějškem Johnem Kerrym sejde. Setkání se zúčastní také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ovšem neupřesnila, čeho se Lavrovovo jednání s Kerrym a Steinmeierem bude týkat.