USA se nechtějí bavit o Aleppu, stěžuje si Lavrov poté, co Rusko odmítlo další rezoluci

USA odmítly vyjednávat s Ruskem o Aleppu. Tvrdí to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V pondělí přitom sám oznámil, že v týdnu začnou v Ženevě americko-ruská jednání, na nichž by se měly dohodnout podmínky odchodu povstalců z východní části rozděleného syrského města. Americký ministr zahraničí John Kerry tvrzení Ruska odmítl. Rusko a Čína v pondělí vetovaly rezoluci OSN o týdenním příměří v Aleppu.

„Pochopili jsme, že vážné jednání s našimi americkými partnery není možné,“ oznámil nyní Lavrov. Podle něj Washington zrušil plánované rozhovory na úrovni odborníků. Podle ruského ministra rozhovory zrušil Washington.

Podle pondělního Lavrovova prohlášení měli povstalci dostat možnost z východní části města odejít a ti, kteří toho nevyužijí, pak měli počítat s tím, že se s nimi naloží jako s teroristy.

Tvrzení Moskvy, že Američané odmítli vyjednávat, Kerry popřel. „Nemám informace o sebemenší neochotě naší strany, ani o údajném novém plánu,“ citovala jej agentura AFP. 

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje také uvedla, že se rozhovory tento týden v Ženevě neuskuteční. Jak nicméně dodala, je možné, že se američtí a ruští představitelé potkají někde jinde. „Tady se rozhovory konat nebudou. Kdo je ale zrušil, není jasné,“ uvedl nejmenovaný západní diplomat.

Boje o východní Aleppo
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Syrské vládní síly podle posledních zpráv ovládly asi dvě třetiny povstalecké části Aleppa. Režim už měl předtím pod kontrolou západní část kdysi největšího syrského města. Zatímco Rusko stojí na straně syrského prezidenta Bašára Asada, USA podporují takzvanou umírněnou opozici.

Syrské jednotky naposledy podle opozičních aktivistů dobyly klíčovou rezidenční čtvrť Šaar v centru města. „Pokud (tato čtvrť) padne, povstalci budou zahnáni do jihovýchodní části města a vláda bude moci zapojit taktiku postupného vyčerpávání,“ uvedl již dříve šéf Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán.

Rusko i Damašek nyní další příměří odmítají

Situaci ve městě se pokusila v pondělí řešit také Rada bezpečnosti OSN, když hlasovala o rezoluci navrhující sedmidenní příměří. Rusko a Čína ale přijetí dokumentu vetovaly. Příměří odmítá i Damašek, a to do té doby, než rebelové opustí východní část města.

V prohlášení syrského ministerstva zahraničí se uvádí, že vláda nehodlá dát povstalcům možnost „přeskupit se a zopakovat své zločiny“. Lavrov už před hlasováním Rady bezpečnosti OSN řekl, že Rusko považuje rezoluci za provokaci. Zmaří prý americko-ruské diplomatické úsilí a umožní opozici, aby se přeskupila.

Rusko a Čína odmítly rezoluci o příměří v Aleppu (zdroj: ČT24)

Od počátku bojů v roce 2011 je to již pošesté, co Rusko zablokovalo rezoluci OSN. „Nedovolíme, aby si Rusko takto pohrávalo s Radou,“ reagovala na pondělní vývoj náměstkyně americké velvyslankyně při OSN Michele Sisonová. Podle agentury AFP také uvedla, že Rusko si chce „udržet své vojenské zisky“.

Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) zahynulo v minulých třech týdnech při vládních útocích na východní Aleppo 340 civilistů a více než 80 jich zemřelo při povstaleckém ostřelování vládních čtvrtí. Minulý týden odešlo z východních částí několik tisíc civilistů.

Nebojuje se ovšem jen v Aleppu. Při náletech v syrské provincii Idlib za jediný den zahynulo nejméně 25 civilistů včetně dětí. Podle SOHR za útokem stojí nejspíš ruské letouny. Dalších nejméně deset lidí zahynulo při povstaleckém ostřelování dvou provládních měst ve stejné oblasti. Letecké údery v úterý zasáhly několik oblastí na severozápadě země, z velké většiny kontrolovaných povstalci.

Provincii Idlib má pod kontrolou povstalecká koalice Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, která byla napojená na teroristickou síť Al-Káida).