Asadovi vojáci vzali povstalcům další čtvrť Aleppa

Zprávy: Syrská armáda má v Aleppu navrch nad povstalci (zdroj: ČT24)

Povstalci v druhém největším městě Sýrie ztratili další čtvrť, když ji dobyly vládní ozbrojené síly s podporou svých spojeneckých sil. Cílem rozsáhlé ofenzivy syrské armády je převzít nad Aleppem, z něhož je v současnosti hlavní dějiště konfliktu, úplnou kontrolu. Velitelé povstalců ale znovu zopakovali, že se nehodlají vzdát a Aleppo opustit.

Po nočním dobytí čtvrti Tárik al-Báb bude mít syrský režim pod kontrolou zhruba 60 procent povstaleckého sektoru města, ovládnutého rebely v roce 2012. Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Vládní síly mají podle ní znovu pod kontrolou také silnici spojující západní části města, jež jsou v rukou provládních sil, s mezinárodním letištěm v Aleppu, které rovněž kontroluje armáda a které leží o něco jižněji než Tárik al-Báb.

Úspěch Asadových sil povstalce nevyhání

Povstalečtí velitelé v Aleppu se ale ani tváří v tvář postupu syrské armády nehodlají vzdát a vydat dosud ovládané oblasti ve východní části města vládním silám. „Zeptal jsem se různých frakcí, které řekly: ‚my se nevzdáme',“ oznámil vedoucí politické sekce povstalecké skupiny Fastakim v Aleppu Zacharíja Malahifdží.

S prohlášením přišel poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy o stažení všech povstalců z dané oblasti. „Vojenští velitelé v Aleppu řekli, že neodejdou z města. Nemáme problém s koridory pro odchod civilistů, my ale město neopustíme,“ zdůraznil Malahifdží.

Povstalecká část Aleppa pod neutichající palbou

Aleppo se v poslední době stalo hlavním dějištěm syrského konfliktu, který si vyžádal za více než pět let přes 300 tisíc mrtvých. Od roku 2012 je město rozděleno mezi povstalecký sektor na východě a západní sektor kontrolovaný vládními silami. Od 15. listopadu bylo podle jejich údajů zabito ve východním sektoru 307 civilistů, z toho 42 dětí a 21 žen. Naproti tomu v západní části zemřelo 59 civilistů.

V rámci nejnovější tvrdé ofenzivy proti povstalcům syrské režimní síly navzdory protestům západních zemí zahrnuly východní část města takřka neustávajícími nálety a dělostřeleckou palbou. Před tímto ničivým náporem uprchlo z dobývaného sektoru přes 50 tisíc civilistů, tvrdí SOHR.