Rusko a Čína odmítly týdenní klid zbraní v Aleppu. Moskva věří v dohodu s USA

Rusko a Čína odmítly rezoluci o příměří v Aleppu (zdroj: ČT24)

Rusko a Čína zamítly návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který požadoval sedmidenní příměří v oblasti Aleppa. Asadovy jednotky už prý dobyly dvě třetiny východní části města, kterou mají od roku 2012 pod kontrolou rebelové. O jejich ústupu chce Moskva jednat s Washingtonem. Povstalci ale chtějí bojovat až do konce.

Syrské jednotky a jejich spojenci obsadili další část východního Aleppa a postupují dále.„Čtvrti Karm as-Džabal a Šaar padly“, sdělil zdroj ze skupiny Džabhat aš-Šámíja, která sdružuje hlavní sunnitské skupiny operující na severu Sýrie. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že ve čtvrti Šaar se ale v pondělí ráno stále bojovalo.

Armádní jednotky mají podle SOHR pod kontrolou asi dvě třetiny východní části města, kterou od roku 2012 ovládala opozice. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR uvedl, že kvůli silnému bombardování lidé v noci nespali a několik set civilistů z domů uprchlo. Armáda prý nyní čtvrť Šaar, která je na severu povstalecké části Aleppa, obklíčila.

Armádní ofenzíva proti východnímu Aleppu začala v polovině listopadu a podle SOHR od té doby zahynulo přes 300 civilistů včetně 44 dětí. Útoky jsou hlášeny také v severozápadní provincii Idlib, kde se shromáždili oponenti režimu Damašku z mnoha jiných provincií. Podle nové bilance, kterou aktuálně vydal SOHR, při nedělních útocích zemřelo v Idlibu 73 lidí – 38 z nich ve městě Maarat Numán.

Útoků v Idlibu se kromě syrské armády účastní také ruské letectvo, tvrdí SOHR. Vrtulníky podle civilistů shazují takzvané barelové bomby, tedy sudy s kovovými předměty a výbušninami, které jsou pro svou špatnou zaměřitelnost pro civilisty nebezpečné. Syrská i ruská armáda používání této munice popírají.

Důsledky dlouhotrvajících bojů v syrském Aleppu
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Lavrov: Jsem si jistý, že v Ženevě najdeme řešení

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si je jist, že se Moskvě a Washingtonu tento týden podaří dohodnout na řešení krize v Aleppu. Jednání v Ženevě mají začít buď v úterý večer, nebo ve středu ráno.

Podle Lavrova je třeba dohodnout se na stažení zbývajících povstalců z východní části města. Ti, kteří to odmítnou, musejí podle ruského ministra zahraničí počítat s tím, že se s nimi naloží, jako by byli teroristé. 

Rusko a Čína v pondělí vetovaly v pořadí už šestou rezoluci Rady bezpečnosti OSN k Sýrii od začátku konfliktu v roce 2001. Text z dílny Nového Zélandu, Egypta a Španělska navrhující sedmidenní příměří v Aleppu tak neprošel.

„Tyhle přestávky využívají bojovníci pouze k posílení a obnovení svých muničních zásob a jenom tak zhoršují utrpení civilistů,“ prohlásil velvyslanec Ruska při OSN Vitalij Čurkin. Lavrov návrh rezoluce dokonce označil za „provokaci, která má zmařit rusko-americké úsilí“.

„Máme všechny důvody domnívat se, že konzultace odborníků z USA a Ruska situaci ve východním Aleppu vyřeší,“ dodal Lavrov. Podle něj se experti dohodnou na časovém rozvrhu a na trasách pro stahování povstaleckých bojovníků.