Trumpa při obsazování postů zajímá i názor Obamy. Šéfa zahraničí oznámí příští týden

Martin Řezníček: Trump dosud obsadil zhruba půlku svého kabinetu (zdroj: ČT24)

Nově zvolený prezident USA Donald Trump hodlá zveřejnit jméno budoucího ministra zahraničí příští týden. Řekl to v televizi NBC. O názor na obsazení vládních postů požádal dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu. Jeho doporučení prý bere velmi vážně a jako člověka má Obamu rád.

Na post ministra zahraničí podle Trumpa stále připadá v úvahu bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. Při rozhodování je pro Trumpa klíčové to, „co je dobré pro tuto zemi“. Jména některých jiných lidí svého týmu chce prezident oznámit ještě ve středu.

Romney, který se sám ucházel o prezidentskou funkci, ale v roce 2012 neuspěl v souboji proti Baracku Obamovi, se v úvahách médií o osobě budoucího šéfa americké diplomacie objevuje už několik týdnů. Dalším možným kandidátem je podle amerických novinářů bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani.

Donald Trump se setkal s Mittem Romneyem
Zdroj: Reuters

Trump: Twitter mi jako způsob komunikace vyhovuje

Trump také v rozhovoru pro NBC uvedl, že jako forma kontaktu s médií a veřejností mu vyhovuje sociální síť Twitter. „Je to moderní forma komunikace,“ řekl. Je přesvědčený, že se ve svých výrocích drží zpátky.

Tiskovou konferenci od svého listopadového zvolení Trump dosud neuspořádal, podle jeho štábu setkání s novináři plánuje na polovinu prosince, kdy hodlá informovat mimo jiné o zamezení případného střetu zájmů.

Trump už koncem listopadu oznámil, že jako prezident utne veškeré své podnikatelské aktivity. „Je důležité, abych se jako prezident nedostal do střetu zájmů,“ konstatoval miliardář.

Už v červnu podle svého mluvčího prodal všechny své akcie. Trump měl podíly v řadě bank, velkých ropných společnostech a dalších firmách, jejichž podnikání je závislé na vládě a jejichž hodnota by se díky Trumpově prezidentování mohla zvýšit.