Trump v červnu prodal všechny své akcie. Podíly měl v bankách i ropných společnostech

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v červnu prodal všechny své akcie, které držel v různých společnostech. Podle deníku The Washington Post (WP) to řekl Trumpův mluvčí. Těsně před volbami tak mohl Trump dosáhnout na značnou finanční hotovost. Prodej akcií ale také může zmírnit obavy ohledně možného střetu zájmů při výkonu prezidentské funkce.

Hodnota Trumpova akciového portfolia ke konci loňského roku byla asi 40 milionů dolarů (jedna miliarda korun), ukázaly v květnu burzovní dokumenty.

Trump měl podíly v řadě bank, velkých ropných společnostech a dalších firmách, jejichž podnikání je závislé na vládě a jejichž hodnota by se díky Trumpově prezidentování mohla zvýšit.

Trumpův mluvčí Jason Miller neupřesnil, proč Trump akcie prodal a kolik za ně dostal. V reakci na dotaz novinářů, zda Trump stále vlastní akcie výrobce letadel Boeing, Miller v úterý odpověděl, že prodal všechny své akcie v červnu.

Donald Trump v Milwaukee
Zdroj: Eric Thayer/Reuters

Trump už koncem listopadu oznámil, že jako prezident utne veškeré své podnikatelské aktivity. „Je důležité, abych se jako prezident nedostal do střetu zájmů,“ konstatoval miliardář.

Podrobný plán chce představit 15. prosince na tiskové konferenci. Už nyní se ale připravují právní dokumenty, které zajistí, že Trump nebude nadále zasahovat do byznysu. „Prezidentství je o tolik významnější úkol!“ napsala budoucí hlava státu.

Trumpův majetek je poměrně bezprecedentní, vlastní nemovitosti po celém světě. Dalo by se udělat to, že se zřídí trust a po dobu jeho prezidentství by veškerý jeho majetek byl svěřený nějakému správci. K řízení podniků by se vrátil až poté. Hovoří se také o tom, že to chce převést na svoje děti, ale to by se střetu zájmů úplně nevyhnul.
Kryštof Kozák
amerikanista

Zakázka na prezidentský letoun je podle Trumpa příliš drahá

Trump v úterý také kritizoval náklady na výrobu nového prezidentského letounu Boeing 747, které se podle něj vymkly kontrole a překonaly čtyři miliardy dolarů (101 miliard korun). Zakázka by podle něj měla být zrušena. 

Součástí prezidentské letky jsou nyní dvě speciálně vybavená letadla Boeing, cena za dva nově objednané stroje se během výroby průběžně zvyšuje.

Bílý dům reagoval prohlášením, že neví, kde Trump přišel na to, jak vysoké jsou náklady. Cena nových letounů nebyla úředně oznámena, podle Reuters dosahuje tří miliard dolarů (75,7 miliardy korun) a dál se zvyšuje.