Martin Schulz mění Brusel za Berlín. Může být kancléřem, nebo šéfem diplomacie

Martin Schulz se vrací do německé politiky (zdroj: ČT24)

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v Bruselu oficiálně oznámil, že příští rok už nechce stát v čele europarlamentu a bude se věnovat pouze německé politice. Jakou roli bude Schulz v Berlíně zastávat, ale podle listu Die Welt stále není jisté. V parlamentních volbách na podzim příštího roku by mohl vést kandidátku své strany SPD a utkat se s pravicovou premiérkou Angelou Merkelovou (CDU).

Schulzovi, který je v Evropském parlamentu od roku 2012, končí druhý mandát začátkem příštího roku a o třetí už usilovat nehodlá. Místo toho se chce věnovat politice na spolkové úrovni. „Za evropský projekt budu do budoucna bojovat z národní úrovně,“ oznámil Schulz v europarlamentu.

„Během posledních měsíců se v tisku objevilo hodně spekulací o mé budoucnosti. Nyní jsem se rozhodl. Nebudu potřetí kandidovat na předsedu Evropského parlamentu. Příští rok budu kandidovat do německého Spolkového sněmu jako lídr kandidátky SPD v Severním Porýní-Vestfálsku,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle médií by 60letý politik chtěl v parlamentních volbách 2017 vést kandidátku své strany SPD a utkat se s Angelou Merkelovou, která potvrdila svou další kandidaturu o víkendu.

O Schulzovi se jako o možném kandidátovi na kancléře v Německu mluví už několik měsíců. Dosud se ale čeká na to, jak se k možné vlastní kandidatuře postaví šéf sociální demokracie Sigmar Gabriel, který je podle komentářů neoblíbený a zatím s rozhodnutím váhá. SPD má oficiálně určit svého kandidáta proti Merkelové na konci ledna. 

Ještě nedávno byl Schulz jedním ze zvažovaných kandidátů na post německého prezidenta. CDU a SPD se ale nakonec shodly na dosavadním ministrovi zahraničí Franku-Walterovi Steinmeirovi. Schulz by tak už po únorové prezidentské volbě mohl získat právě funkci šéfa diplomacie. Podle průzkumů by ho na pozici ministra zahraničí rádo vidělo 54 procent Němců.

Martin Schulz se vrací do německé politiky (zdroj: ČT24)

„Věci se sešly: Německo získá s Frankem-Walterem Steinmeierem skvělého nového prezidenta a s Martinem Schulzem možnost mít kompetentního a mezinárodně uznávaného ministra zahraničí,“ podotkl mluvčí vlivného levého křídla v SPD Matthias Miersch.

Podle předsedy poslaneckého klubu SPD je rozhodnutí Martina Schulze velkou ztrátou pro Evropský parlament, ale velkým vítězstvím pro německý Spolkový sněm.

Krok Schulze uvítala Alternativa pro Německo (AfD), podle níž politik ztělesňuje aroganci evropských institucí a přiláká tak k AfD další voliče.

  • Martin Schulz je předsedou Evropského parlamentu od ledna 2012, v červnu 2014 rezignoval, funkce se pak do 1. července 2014 ujal první místopředseda EP Gianni Pittella. Na první schůzi nově zvoleného parlamentu byl pak Schulz znovuzvolen do jeho čela.
  • Předtím od července 2004 šéfoval druhé nejsilnější frakci v EP - Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES).
  • Europoslancem je od roku 1994. Působil v podvýboru pro lidská práva a poté v letech 1996 až 2000 ve výboru pro občanské svobody. Od roku 2000 čtyři roky předsedal skupině Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v EP.
  • Martin Schulz se narodil 20. prosince 1955 v Hehlrathu v Severním Porýní-Vestfálsku. Vyučil se knihkupcem a poté pracoval v různých knihkupectvích a nakladatelstvích. V roce 1982 si založil vlastní knihkupectví ve městě Würselen, jehož majitelem byl do roku 1994.
  • V letech 1984 až 1987 byl radním města Würselen a poté byl až do roku 1998 jeho starostou. Již jako devatenáctiletý vstoupil do Sociálnědemokratické strana Německa (SPD). Od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení.
  • Je držitelem řady vyznamenání (mimo jiné francouzského Řádu čestné legie) a čestných doktorátů. V roce 2014 mu byla udělena Cena Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, za jeho zásluhy o posílení evropského parlamentu a parlamentního systému vůbec.
  • Schulz je ženatý a má dvě děti. Je fanouškem fotbalového týmu 1. FC Kolín nad Rýnem. Kromě rodné němčiny hovoří též francouzsky, anglicky, nizozemsky a italsky.

Nového kandidáta představí lidovci v prosinci

Šéf evropských lidovců Manfred Weber oznámil, že tato největší parlamentní frakce oznámí svého kandidáta na nového předsedu europarlamentu v prosinci. Na otázky novinářů, jestli se o funkci bude ucházet on sám, nechtěl Weber přímo odpovědět, ale ani to nevyloučil.

Jako další možní kandidáti za EPP se uvádějí irská poslankyně Mairead McGuinnessová, bývalý slovinský ministr zahraničí Alojz Peterle, někdejší francouzský ministr pro evropské záležitosti Alain Lamassoure a bývalý italský komisař Antonio Tajani.