Fico se kvůli údajně předraženému předsednictví zastal Lajčáka, novináře označil za prostitutky

Na Slovensku řeší údajně předražené evropské předsednictví (zdroj: ČT24)

Slovenskem hýbe v posledních dnech aféra kolem údajně předražených kulturních akcí, které se uskutečnily v rámci předsednictví této země v Radě EU. O případu informovala bývalá zaměstnankyně ministerstva zahraničí Zuzana Hlávková ve spolupráci s nevládní organizací Transparency International Slovensko. Premiér Robert Fico (Smer-SD) i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák odmítli ve věci jakékoliv pochybení.

Bývalá zaměstnankyně slovenského ministerstva zahraničí Zuzana Hlávková popsala – nejprve na svém blogu a pak na tiskové konferenci – výrazné zvýšení původně plánovaného rozpočtu na kulturní podniky. Ty se uskutečnily při představení loga slovenského předsednictví. Navíc upozornila na netransparentní průběh zakázky, v níž měla být vybraná firma, která tyto kulturní akce kompletně organizačně zaštítí.

„Zadání zakázky bylo ušité na míru agentuře Evka,“ zdůraznila Hlávková. Agentura, jež se podílela na přípravě loňského prosincového slavnostního sněmu strany Smer-SD v Nitře, skutečně zakázku získala. Deník Pravda připomněl – s odkazem na vyjádření Hlávkové – že podobnost programu představení loga s kulturním programem Smeru v Nitře je zřejmá.

Hlávková Lajčáka o případu informovala

Zakázky byly zadávány bez veřejných soutěží, což umožnila změna zákona za předchozí Ficovy vlády. Hlávkové se zastal Pavol Szalai, další bývalý pracovník ministerstva. Stejně jako Hlávková odešel z ministerstva zahraničních věcí v únoru. Hlávková se o kauze zmínila ministru Lajčákovi.

„Ministr potvrdil, že asi deset dní poté, co Zuzana Hlávková odešla na vlastní žádost z ministerstva zahraničních věcí, se s ní sešel. Na schůzce mu sdělila některé své pochybnosti a on je nechal okamžitě interně prošetřit a neshledal, že by došlo k porušení zákona. Na tom tedy trvá,“ referoval z Bratislavy zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

O Zuzaně Hlávkové: „Veřejně a nahlas se podělila o svou zkušenost s veřejným sektorem. Ukázala nám, jak se i malé projekty zneužívají a nafukují, jak se přitom všichni kompetentní vymlouvají, že jinak to ani nejde. A jak nakonec korupce semele takřka každého. Řekla to konkrétně, i se jmény a jejich úlohami. Řekla to navzdory obavám a strachu.
Štefan Hríb
novinář

Reakce Fica: Je to útok na ministra a slovenské předsednictví

Dovolte mi použít výraz, který povím klidně a nenechám se vůbec unést. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky.
Robert Fico

„To, co se děje poslední dva nebo tři dny, není náhoda. Je to cílený útok proti úspěšnému slovenskému předsednictví, je to cílený útok proti ministrovi zahraničních věcí. Já nemám nic proti tomu, když nám jdete po krku. Vy ale neinformujete, vy bojujete s touto vládou. Dovolte mi použít výraz, který povím klidně a nenechám se vůbec unést. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky,“ vyjádřil se Fico na adresu novinářů.

Také podle Lajčáka je aféra „útokem na úspěch“. Z jeho vyjádření vyplynulo, že se nebrání kontrole využití peněz na akce u příležitosti slovenského předsednictví.

Kauzu slovenská média přirovnala k české aféře Promopro, která souvisela se zakázkou na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU. Hodnota zmiňovaných slovenských zakázek byla ovšem mnohem nižší než v případě Promopro.

  • Slovenský premiér má dlouhodobě napjaté vztahy s některými médii. V minulosti odmítl odpovědět na dotazy novinářů listu Sme, v posledním období zase kritizoval veřejnoprávní televizi RTVS. Předchozí Ficova jednobarevná vláda se loni rozhodla neodpovídat na otázky redaktorů listu Denník N, který založili bývalí novináři Sme.

  • V roce 2008 Fico za své první vlády označil novináře několika deníků za idioty a řekl, že „hulvátským, idiotským způsobem“ útočí na vládu.