Slavné Afghánce se zelenýma očima hrozí až 14 let vězení

Před třiceti lety se stala afghánská dívka s pronikavýma zelenýma očima symbolem války v Afghánistánu. Její portrét zveřejněný v National Geographic je jednou z ikon fotožurnalistiky. Dnes ženě hrozí až 14leté vězení. Pákistánské úřady ji obvinily z držení falešných dokladů.

Během sovětské invaze do Afghánistánu pobývala Šarbat Gulaová v uprchlickém táboře v Pákistánu. V roce 1984 ji zde vyfotil reportér Steve McCurry. Snímek tehdy 12leté dívky zveřejněný na obálce prestižního časopisu National Geographic se stal symbolem tehdejšího konfliktu. McCurry ženu v roce 2002 vypátral v jedné z odlehlých afghánských vesnic.

Později znovu uprchla do Pákistánu a vdala se tam za místního pekaře. V roce 2004 ovdověla, v zemi ale zůstala i se svými čtyřmi dětmi.

Ve středu byla žena v Pákistánu zatčena, podle deníku Dawn prý měla padělané pákistánské doklady, které jí umožňovaly zůstat v zemi. „Policisté přišli do domu, prohledali všechny její věci a odnesli dokumenty i 2 800 dolarů v hotovosti,“ popsal zatčení její švagr. Podle něj má Šarbat pákistánské občanství, které získala sňatkem s jeho bratrem.

Gulaová je nyní vězněna v Péšáváru, za falšování dokladů jí hrozí sedm až 14 let vězení a pokuta pět tisíc dolarů. Pákistánské úřady případ nekomentovaly.

McCurry tvrdí, že počínaní pákistánských úřadů je nehorázným pošlapáváním lidských práv. „Jsem odhodlán udělat naprosto cokoli, abych jí a její rodině zajistil právní a finanční pomoc. S postojem úřadů naprosto nesouhlasím. Ona celý život trpěla,“ napsal na Instagramu.

K zatčení došlo v době, kdy se Pákistán snaží ze země dostat 2,5 milionu afghánských uprchlíků.