Britští labouristé volili i přes brexit stálici. Šéfovské žezlo zůstává Corbynovi

V čele britské Labouristické strany setrvá současný lídr Jeremy Corbyn. Vyplývá to z oficiálních výsledků. Jeho vyzyvatel Owen Smith už uznal porážku. Corbyn čelil snahám o sesazení poté, co si Britové v červnovém referendu zvolili brexit. Podle řady labouristů dostatečně nepropagoval setrvání země v EU.

Do vedení strany se Corbyn dostal teprve před rokem, když získal podporu levicového křídla labouristů. Po brexitu mu vyslovilo nedůvěru více než 170 z 230 labouristických poslanců, kteří požadovali změnu ve vedení. Podle nich strana nemá šanci vyhrát příští parlamentní volby, pokud bude Corbyn stát nadále v jejím čele.

Šedesát dva procent – to je obrovský mandát. V historii se žádnému labouristovi něco podobného nepodařilo. Celá kampaň se nesla v duchu sjednocení strany, ale labouristé a vůbec celá britská levice je ve velké krizi, která trvá už dlouho a rozhodně nezačala s příchodem Corbyna.
Johana Kudrnová
FSV UK

Corbyn vyzýval labouristy, aby se opět sjednotili

Většina voličů to ale viděla jinak. Nového předsedu vybíralo v uplynulých týdnech na 640 tisíc členů a registrovaných příznivců strany. Corbyn nakonec získal hlas 313 209 z nich a porazil tak bývalého stínového ministra práce Smithe. „Je tu mnohem víc věcí, které nás spojují, než těch, jež nás rozdělují,“ zdůraznil Corbyn po oznámení výsledků.

Konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové není nová – je to jen Cameronova vláda, která je ostře pravicová a používá progresivní slogany, kritizoval Corbyn současný kabinet po svém znovuzvolení. „Pomozte nám získat podporu pro skutečnou alternativu,“ žádal labouristy.„Nepochybuji o tom, že můžeme vyhrát příští volby, ať už je premiérka vyhlásí na kdykoli,“ konstatoval.

„Proč lidé slyší na Corbynovy argumenty? Jsou to hlavně obrovské sociální problémy, kterými dnes Británie žije. Je to krize bytové situace, národního zdravotního systému i ve vysokém školství a tak dále. Corbyn není politikem, který by o problémech jen mluvil, ale svými kroky je konzistentní, lidé mu mohou věřit - na rozdíl od pravice, která Brity v posledních letech zklamala,“ podotkla Johana Kudrnová z FSV UK.

Stranická konference potrvá do 28. září. Vyhodnotit má situaci a stanovit další postup po červnovém referendu.

Staronový šéf labouristů byl proti vstupu Británie do Evropského společenství

Corbyn je od 80. let poslancem za labouristy, nikdy ovšem nezastával důležitou funkci v exekutivě. Oproti svým předchůdcům nepatřil k jasným přívržencům členství země v EU. V referendu v roce 1975 dokonce hlasoval proti vstupu Británie do Evropského společenství.

Corbyn bývá označován za krajně levicového obdivovatele marxistické ideologie. Podle agentury Reuters bylo jeho cílem v minulých volbách labouristy vrátit k jejich socialistickým kořenům.

Je ostrým odpůrcem politiky rozpočtových škrtů, důrazně kritizoval britskou účast ve válce v Iráku a je pro opětovné zestátnění železnic a energetických společností.