Ozvěny výbuchu na Manhattanu: Policie zadržela podezřelého Afghánce

Police v souvislosti se sobotní explozí na newyorském Manhattanu úspěšně pokročila v pátrání po osmadvacetiletém muži afghánského původu.  Ahmada Rahamiho, možného spolupachatele útoku, se jí podařilo zadržet v New Jersey. S odvoláním na sdělení policistů to uvedla televizní stanice CNN. Všichni zranění při sobotním výbuchu v New Yorku už byli propuštěni z nemocnice domů.

Muž byl po přestřelce s policií zajištěn ve městě Linden, které leží na dohled od newyorského Staten Islandu. Rahami byl při zatýkání zraněn, podle očitých svědků byl ale při vědomí. Střelná zranění utrpěli i dva policisté.

„Neví se, zda šlo o organizátora nebo o někoho, kdo má výbušniny vyrábět nebo obojí. Policie analyzovala nahrávky a hlavní podezřelý se objevil na obou místech,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Rahmani bude podle CNN vyslechnut v případu sobotního výbuchu v Seaside Parku v New Jersey a výbuchu v manhattanské čtvrti Chelsea. Policie má podezření, že tyto útoky, stejně jako výbušná zařízení nalezená v okolí, jsou dílem teroristické skupiny působící v New Jersey a v New Yorku. 

Bomba, která měla na svědomí poranění desítek lidí, se podobala výbušninám, jež zabíjely v roce 2013 během Bostonského maratonu. Šlo o tlakový hrnec naplněný šrapnely. Druhé zařízení se našlo poblíž místa výbuchu na Manhattanu. Nález pěti nástražných zařízení hlásí i New Jersey.

Dva muži pro změnu našli v neděli v noci pět nástražných systémů v batohu schovaném v odpadkovém koši ve městě Elizabeth v New Jersey, když si všimli podezřelých drátů a trubek. Tamní starosta Chris Bollwage sdělil, že poblíž nebyly žádné mobily nebo rozbušky.

Podezřelá zařízení už zlikvidovali experti. V oblasti byla pozastavena železniční doprava. „FBI se pokouší zajistit co nejvíce důkazů. Poslali sem robota, který přerušil dráty a tím zařízení naprosto zabezpečili, odvezli a teď prozkoumají, o co přesně šlo,“ uvedl starosta. Úřady jsou prý na stopě konkrétním lidem, píše na webu americká stanice CNN. 

V sobotu vybuchla podomácku sestrojená bomba v New Jersey nedaleko tratě, na které se měl běžet charitativní závod. V době exploze nebyli u místa výbuchu žádní lidé a bomba ani nezpůsobila žádné škody.

Tahali za nitky teroristé v zahraničí?

Guvernér státu New York Andrew Cuomo označil výbuch za teroristický čin. Podle něj spolu mohou bomby v obou amerických státech souviset. „Kdokoli nastražil tyto bomby, bude hnán k odpovědnosti,“ slíbil Cuomo, který sdělil, že by „nebyl překvapen, kdyby za explozí stál jedinec, ale ani v případě, že by měl případ přesah do zahraničí“.

Úřady nemají informace o dalších plánovaných útocích, ale lidé „musí být vždy připraveni“, zdůraznil Cuomo. FBI tvrdí, že v neděli zastavila v Brooklynu podezřelé vozidlo, nikoho ale nezatkla. Server ABC News přitom napsal, že zadržela pět podezřelých. „Byla za tím politická motivace? Osobní motivace? Nevíme. Je to velmi vážný incident. V tuto chvíli nemáme žádný konkrétní důkaz,“ sdělil starosta New Yorku Bill de Blasio. Do New Yorku už zamířilo dalších tisíc policistů. 

Události v New Yorku a New Jersey okomentoval z Bílého domu prezident Barack Obama. Prohlásil, že zřejmě nijak nesouvisejí s dalším víkendovým útokem, při němž neznámý muž v uniformě bezpečnostní agentury napadl ve státě Minnesota přítomné nožem. Tento čin podle prezidenta americká FBI vyšetřuje jako teroristický útok. Vyšetřování všech víkendových incidentů podle Obamy rychle pokračuje.