Bostonský atentátník Carnajev dostal trest smrti

Boston - Porota přisoudila Džocharu Carnajevovi trest smrti injekcí. Mladík byl v USA obžalován z podílu na útoku během maratonu v Bostonu, kdy zemřeli tři lidé a stovky lidí vyvázlo se zraněním. Porota prakticky rozhodovala mezi hrdelním trestem, nebo doživotím, a diskutovala po dobu tří dnů - celkem 16 hodin čistého času. Obhájci Carnajeva se však pravděpodobně odvolají. Celý případ se proto může ve skutečnosti prodloužit o další roky.

V soudní síni nemohly být přítomné kamery. Podle zahraničních agentur ale Carnajev na vynesení trestu smrti nijak nereagoval. Hlavu měl mírně skloněnou a ruce složeny před sebou. Obhajoba se poté ještě celé poroty na trest znovu zeptala a každý z porotců potvrdil, že se verdikt shoduje s jeho rozhodnutím. Když se o verdiktu dozvěděl Carnajevův otec žijící v ruském Dagestánu, prý do telefonu jen zanaříkal a zavěsil.

Loretta Lynchová, ministryně spravedlnosti USA: „Víme velmi dobře, že žádný verdikt nedokáže uzdravit duše těch, kteří ztratili své milované, ani mysl a těla těch, kteří utrpěli při tomto zbabělém útoku závažná zranění… Nejvyšší trest je ale odpovídajícím trestem za tento hrůzný zločin a doufáme, že s dokončením tohoto trestního procesu vše skočí i pro oběti a jejich rodiny.“

Dvanáctičlenná porota shledala už počátkem dubna Carnajeva vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci pak začali tento týden ve středu zvažovat, zda mu udělí trest smrti. K tomu stačilo, aby tento trest dostal v jednom ze 17 bodů obžaloby, v nichž mu porota přiřkla vinu.  

Martin Řezníček, zpravodaj ČT ve Spojených státech:

„Porota zkrátka uznala, že minimálně v jednom ze sedmnácti bodů obžaloby s nejvyšším možným tresten byl Carnajev uznán vinným, a shodla se na tom jednomyslně. Žalobci tak uspěli se svými argumenty, kdy se Carnajeva snažili vykreslit jako teroristu, který vše skutečně dopředu plánoval.“

Žalobci tvrdí, že byl Džochar v přípravě a provedení atentátu rovnocenným partnerem svému bratrovi, a proto si nic než nejvyšší trest nezaslouží. Obhajoba požádala o doživotní trest s odůvodněním, že Džochar byl pod vlivem o šest let staršího sourozence, hlavního strůjce útoků. 

Soud se sice koná v americkém státě Massachusetts, kde byl trest smrti před víc než 30 lety zrušen, ale Carnajev je souzen podle federálních zákonů, které hrdelní trest připouštějí. 

Předpokládá se, že se obhajoba proti trestu smrti ihned odvolá. Právě kvůli možným tahanicím a dlouholetým odkladům popravy požádali někteří příbuzní obětí atentátu o to, aby Carnajev dostal naopak doživotní trest a pro ně bolestivý případ tím nadobro zmizel z médií.

Pumový útok na Bostonský maraton se stal v polovině předloňského dubna, kdy nedaleko od cílové rovinky krátce po sobě explodovaly dvě nálože. Několik dní po útoku byl zabit strůjce atentátu Tamerlan Carnajev, jeho mladší bratr Džochar byl vážně zraněn a zatčen.

Soud s Džocharem Carnajevem
Zdroj: ČTK/AP/Jane Flavell Collins

Druhý po 11. září

Útok na Bostonský maraton byl největším teroristickým atentátem na území Spojených států od 11. září 2001. Že porota shledá Carnajeva vinným, se tak očekávalo. Přesto jednala přes 11 hodin, než oznámila verdikt. Carnajev je podle ní vinen ve všech 30 bodech obžaloby. Sedmnáct z těchto bodů přitom umožňuje uložit trest smrti.

PROFIL BOSTONSKÝCH ÚTOČNÍKŮ

  • Když bylo před mnoha měsíci Carnajevovi sděleno obvinění, prohlásil, že se necítí být vinen, a dodal, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

Carnajev byl podle spisu vinen například ze spiknutí za účelem využití zbraně hromadného ničení a z jejího použití. Při útoku bylo využito tlakového hrnce napěchovaného velkým množstvím kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

Základní fakta o případu:

15. dubna 2013 asi ve 20:50 SELČ explodovaly v cíli maratonu dvě amatérsky vyrobené bomby. Stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. V důsledku explozí zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno, z toho 17 lidí bylo v kritickém stavu.

Při honičce na bostonském předměstí 19. dubna 2013 zastřelili policisté jednoho z údajných pachatelů útoků, druhý byl na útěku. Jednalo se o bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let.

Mrtvým byl šestadvacetiletý Tamerlan. O den později byl Džochar Carnajev policisty dopaden, když se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů na bostonském předměstí Watertown.

Soudní proces s Carnajevem začal formálně letos 5. ledna. Počátkem dubna shledala dvanáctičlenná porota Džochara vinným ve všech 30 bodech obžaloby ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci poté začali zvažovat, zda mu udělí trest smrti.

Vydáno pod