Milý záchranář a opuštěný boxer – čečenští bratři byli protipóly

Boston – Začínají se shromažďovat bližší informace o dvou pravděpodobných strůjcích pondělního bombového útoku při Bostonském maratonu. Jde o etnické Čečence, kteří přicestovali do Spojených států legálně. Šestadvacetiletý Tamerlan Carnajev studoval na Bunker Hill Community College, studium však na rok přerušil, aby se mohl věnovat boxerské kariéře, uvedla CNN. Mladší z obou čečenských bratrů, Džochar Carnajev, si kromě studií přivydělával jako záchranář v plaveckém areálu na Harvardu. Zatímco jeden byl studijním, snaživým typem, druhý sklízel úspěchy ve sportu. Podle jejich strýce se ale oba chlapci lišili hlavně povahou.

Jeden nepřežil noční souboj s ozbrojenou policií, druhý je stále na útěku a kvůli němu se celý Boston proměnil v krizovou zónu. Podle zaměstnance Harvardské univerzity, který mladšího z bratrů zaměstnal jako plavčíka v místním bazénu, nebyly s Džocharem Carnajevem nikdy žádné problémy. „Vždy přišel do práce včas, sledoval bedlivě bazén a s ostatními vycházel dobře,“ citovala CNN Goerge MacMasterse.

Vedoucí střediska vodních sportů MacMasters minulý rok odjel na několik měsíců s vojenskou jednotkou do Afghánistánu. Když se v srpnu vrátil, Džochar Carnajev už v centru nepracoval. „Pamatuji si ho jako tichého, skromného mladého muže,“ dodal MacMasters. 

Džochar Carnajev chodil na veřejnou střední školu Rindge & Latin v Cambridge, Massachussetts. Ta ho dokonce před dvěma lety vyhlásila atletem měsíce. Aktivně se zajímal o sportovní wrestling. Po střední škole nastoupil na medicínu v Dartmouthu, kde by v současnosti měl studovat druhý ročník. Na své facebookové stránce uvádí, že hovoří rusky a anglicky. Velmi se zajímal o náboženství islámu a neskrýval ani sympatie k anglickému fotbalovému klubu Chelsea.  

Tamerlan Carnajev byl podle jejich strýce Ruslana Carniho povahovým protějškem svého bratra. Sám Tamerlan Carnajev podle CNN na internetu sdělil, že v USA nikoho nemá: „Nemám tady jediného přítele, nerozumím jim.“ V Americe žil už 10 let a sklízel úspěchy na sportovním poli. Díky boxu dokonce získal studijní stipendium. Přesto strýc Carni staršího z bratrů označil za ztroskotance a zbabělce, zatímco mladší Džochar podle něj býval milým, tichým chlapcem.

Ruslan Carni, strýc obou podezřelých:

"Samozřejmě že ten čin je odporný. Jsou to děti mého bratra, který celý život tvrdě pracoval jako automechanik a neměl na ně téměř žádný vliv… Nikdy jsem u nich nepozoroval špatný názor na USA. Byli to ale zkrachovanci a nesnášeli ty, kteří se usadili a asimiliovali. Naposledy jsem je viděl v roce 2005. Jsme Čečenci a muslimové, byť ani jeden z bratrů v Čečensku nikdy nebyl. Moje rodina s nimi nemá nic společného, nesnášel jsem je."

Džochar Carnajev se na sociálních sítích naposledy přihlásil ráno ve 3:04 SEČ. Ve svém profilu napsal, že v jeho životě jsou nejdůležitější peníze, kariéra a vše ve spojení s Čečenskem. Právě Čečenci mají na svědomí řadu teroristických útoků, až dosud si ale vybírali především cíle v Rusku. Pokud se podezření v Bostonu potvrdí, půjde ze strany Čečenců o první podobný útok na Západě.

Podle americké televize NBC měli bratři povolení k pobytu v USA. Pete Williams z NBC uvedl, že oba podezřelí prošli bojovým výcvikem v cizině. „Měli povolení k pobytu v USA. Byli tady legálně nejméně rok,“ řekl Williams. Policie ve čtvrtek zveřejnila fotografie obou mužů pořízené bezpečnostními kamerami u cíle bostonského maratonu. V pondělí tam vybuchly dvě nálože, které zabily tři lidi a skoro 180 zranily. 

Oba podezřelí v noci na dnešek zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridgi, ukradli auto a v honičce na policisty házeli výbušniny. Jeden z nich přitom byl zraněn a zemřel. Džochar Carnajev je na útěku a policie spustila na západních předměstích Bostonu rozsáhlou pátrací akci. Podle posledních informací bylo auto nalezeno. 

Lidé v oblasti mají zůstat doma, je přerušena hromadná doprava a ve Watertownu, kam bylo ukradené auto v noci pronásledováno, se nesmí na silnice ani v autech. Federální úřad pro letectví dnes ráno také uzavřel vzdušný prostor nad severozápadem Bostonu pro lety v nízkých výškách, aby policie mohla volně operovat.