Zbraň, která zabíjela v Mnichově, zřejmě pocházela z Česka nebo Slovenska

Zbraň, kterou mnichovský útočník Ali David Sonboly v pátek zastřelil devět lidí, podle všeho pochází ze Slovenska, případně z České republiky. Oznámili to němečtí vyšetřovatelé. Psychicky narušený vrah si ji ilegálně pořídil na internetu.

Ke střelbě došlo v pátek v podvečer v nákupním centru a přilehlém fastfoodu na severu Mnichova, nedaleko olympijského parku. Osmnáctiletý Němec íránského původu Ali David Sonboly, označovaný také jako David S., zde zabil devět lidí. Po krátkém útěku zbraň obrátil proti sobě a před očima bezpečnostních složek se zastřelil.

Jako vražedný nástroj i nástroj sebevraždy psychicky nemocnému mladíkovi posloužila poloautomatická zbraň Glock 17 ráže devíti milimetrů, na kterou ovšem neměl zbrojní pas a které chybělo sériové číslo.

Podle aktuálních informací německých vyšetřovatelů šlo dříve o deaktivovanou zbraň sloužící jako divadelní atrapa. Podle certifikační značky pochází ze Slovenska, což podle vyšetřovatelů naznačuje, že pochází buď přímo ze Slovenska, nebo z České republiky.

Útočník Glock 17 už opravený pořídil od některého z prodejců na dark-netu. Tato tajená část webu představuje paralelní svět vedle uživatelsky obvyklých vyhledávačů, e-shopů nebo internetových zpravodajství; k přístupu je potřeba nainstalovat speciální vyhledávač – a vědět, co hledat. Černou síť využívají zejména kriminální živly pro obchod s drogami, pornografií a zbraněmi, což byl i případ mnichovského střelce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovenské zbraně už útočily v Charlie Hebdo

Pokud se slovenský původ potvrdí, nebude to první případ posledních měsíců, kdy útočníci využili k zabíjení právě zbraně pocházející od východního souseda. Slovenský původ totiž měly i zbraně, které využili teroristé při útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo loni v lednu, v britském hrabství Kent je zase používal tamní gang.

Podle deníku SME zbraně legálně prodala společnost AFG z Partizánského, v tu chvíli ještě šlo o deaktivovanou výzbroj, kterou jde na internetu legálně koupit. Na černém trhu je ale mechanickým zásahem aktivovali, aby byly funkční a dalo se z nich vystřelit.

Po incidentu v Paříži slovenská vláda změnila zákon tak, aby byla koupě expanzních zbraní možná jen osobně po předložení dokladu, a v případě cizinců i s povolením vývozu.