Po útoku na letišti zadržuje Turecko dvě desítky islamistů

Turecké úřady zadržují ve vazbě kolem dvaceti příslušníků takzvaného Islámského státu (IS), a to v souvislosti s útokem na letiště v Istanbulu. Počet obětí teroristického činu se postupně zvedl na 45 lidí.

Zadržované osoby jsou hlavně cizinci, oznámil turecký prezident Tayyip Erdogan, který navštívil místo útoku. „Nejnovější poznatky (vyšetřování) ukazují na teroristickou organizaci Daeš (Islámský stát),“ řekl Erdogan agentuře Reuters.

Počet obětí úterního útoku na istanbulském letišti se zatím vyšplhal na 45 lidí. Bezprostředně po útoku bylo mrtvých méně, řada lidí se ale ocitla ve vážném stavu.

Sebevražedné útoky

Celkem tři muži v úterý přijeli k letišti taxislužbou vyzbrojeni zbraněmi a náložemi. Sled událostí je ale poměrně nejasný. Podle oficiálních tureckých zdrojů se první atentátník odpálil u bezpečnostní kontroly při vchodu, aby způsobil chaos a aby druhý útočník mohl proniknout do budovy. Tam se pak v prvním patře odpálil. Třetí se podle oficiálních zdrojů odpálil také venku.

Nejasnosti provází identitu útočníků. Turecká média v pátek uvedla, že jako podezřelí sebevražední útočníci IS byli identifikováni dva ruští státní příslušníci. Útok prý zorganizoval Čečenec. Ve čtvrtek zase provládní turecký deník Yeni Safak uvedl, že měli ruské, uzbecké a kyrgyzské občanství.

  • Dle loňské statistiky 11. nejvytíženější letiště na světě, v rámci Evropy na třetím místě.
  • V roce 2015 přepravilo téměř 62 milionů lidí.
  • Letiště zahrnuje dva hlavní terminály: jeden menší a starší pro domácí lety, druhý větší a modernější pro mezinárodní účely.
  • Před vstupem do mezinárodního terminálu jsou bezpečnostní rámy i další kontroly.
  • Letiště je vzdáleno zhruba 24 kilometrů od centra Istanbulu.