Německo chce irácké křesťanské uprchlíky vrátit do Česka

Německo chce do Česka vrátit skupinu 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří odmítli azyl v České republice a plánovali o něj požádat v Německu, kam o víkendu odjeli. Německé úřady migranty nyní identifikují a registrují, poté do Česka pošlou oficiální žádost o zpětvzetí. České televizi to potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. Podle ministra Milana Chovance po svém návratu do ČR poputují do detence.

Skupina iráckých křesťanů, kteří byli ubytovaní v Okrouhlíku na Jihlavsku, se v sobotu vydala do německého Essenu objednaným autobusem soukromého dopravce. Hned za hranicemi je ale zadržela německá policie.

Ta chtěla Iráčany nejprve vrátit do Česka v pondělí ráno, nakonec ale svou žádost o předání cizinců stáhla s odůvodněním, že všichni žádají v Německu o azyl. Zpět do země se tedy vrátili pouze dva řidiči autobusu. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

Není jasné, co s nimi po návratu bude

Podle mluvčího Nadačního fondu Generace 21, který organizuje přesídlování iráckých křesťanů do Česka, chtějí zástupci fondu řešit budoucnost skupiny s ministerstvem vnitra. „Jsme v kontaktu s ministerstvem vnitra, budeme se tím zabývat určitě společně,“ uvedl Martin Frýdl.

Iráčtí migranti se z Německa vrátí do ČR. Není jasné kdy (zdroj: ČT24)

Upozornil na to, že nadační fond nyní není účastníkem řízení s iráckými uprchlíky. S rozhodnutím, zda by s nimi fond znovu začal pracovat, chce podle mluvčího počkat, až se vyjasní, jestli migranti zůstanou v Česku, nebo budou posláni zpět do Iráku.

Program Chovanec pozastavil

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se skupina uprchlíků vrátí v režimu nelegálního migranta a budou umístěni do detenčního zařízení, nebo podle zákona o policii omezeni na svobodě. „Pokud se rozhodnou trvat na svém stanovisku, že nechtějí na území České republiky zůstat, pak jediná reálná cesta, je buď dohoda s jinou evropskou zemí, to by si ale museli dohodnout sami prostřednictvím nadace (…), nebo je druhá varianta, že budou muset odjet do země původu, tedy do Iráku,“ prohlásil pro ČT Chovanec. V takovém případě by zamířili Iráčané z detence rovnou na letiště.

Iráčtí křesťanští uprchlíci přijeli do Česka v rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21. Dosud jich přiletělo 89, celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil.