ROZHOVOR: Skutečný organizátor Němcovovy vraždy se nenajde, říká politikův advokát

Rozhovor s advokátem Borise Němcova Vadimem Prochorovovem (zdroj: ČT24)

Ruská prokuratura nikdy neodhalí, kdo si skutečně objednal vraždu bývalého opozičního předáka Borise Němcova. Je o tom alespoň přesvědčený Vadim Prochorov, advokát Němcova a jeho rodiny. Přestože stopy vedou k okolí čečenského vůdce, je podle něj téměř nemožné to prošetřit. O vyšetřování vraždy, ale i o situaci opozice v Rusku mluvil s Prochorovovem v exkluzivním rozhovoru moderátor ČT Lukáš Dolanský.

Podle ruské opozice i Prochorovova vedou v případu vraždy opozičního politika všechny důkazy a stopy k blízkému okolí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. „Neexistuje žádná jiná varianta. Ale provádět vyšetřování Kadyrova v jeho republice bez jeho povolení je téměř nemožné,“ podotkl Prochorov. 

Účast na vraždě Němcova Kadyrov popírá. Podle Prochorovova se zároveň snaží spolu se svými společníky ruskou opozici zastrašit. „Prohlásili, že všichni, kdo jsou proti prezidentovi a vůdcům naší země, budou terčem útoku a že je najdou všude, na celém světě,“ uvedl advokát v rozhovoru. Kadyrov se podle něj vždy prezentoval jako velký podporovatel ruského prezidenta Putina a neskrýval ochotu mu pomáhat.

Je to nebezpečí i pro Evropu, je přesvědčený Prochorov

„Udělám maximum pro to, aby úřady vraždu důkladně vyšetřily. I evropské země by tomu měly věnovat pozornost, protože to není jen otázka bezpečnosti ruské společnosti, ale otázka bezpečnosti celé Evropy,“ uvedl Prochorov v rozhovoru pro ČT s tím, že ví o několika případech vražd nepřátel Kadyrova mimo Rusko. Na příkladu uvedl vraždu jednoho z nich před pár lety v rakouské Vídni.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Opoziční politik Boris Němcov byl zastřelen šesti ranami do zad v noci z 27. na 28. února 2015 , když šel se svou přítelkyní po mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, naposledy i za přístup k ukrajinské krizi. Vražda se odehrála před povolenou demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.
  • Než byl Němcov zavražděn, chystal se publikovat důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů. Publikaci posléze dokončili a zveřejnili Němcovovi spolupracovníci.

Vraždu se stále nepodařilo vyšetřit

Podezřelými z politikovy vraždy jsou Čečenci Zaur Dadajev, Anzor a Šadid Gubaševovi, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Podle ruské opozice ale jednali přinejmenším s vědomím čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Opozice tak kritizuje vyšetřovatele, že neodhalili člověka, který si vraždu objednal.

„Naše úřady jsou možná úspěšné v nacházení podezřelých osob, ale jsou to jen vykonavatelé, ale ne organizátoři zločinu. Neměli osobní motiv zabít pana Němcova,“ uvedl Prochorov k vyšetřování vraždy.

Pro mě to není jen práce, ale dotýká se mě to velmi osobně, protože to byl můj přítel, byli jsme kolegové. Je pro mě velmi důležité, aby se to vyšetřilo dobře.
Vadim Prochorov
advokát Borise Němcova a jeho rodiny

Ruští vyšetřovatelé označili koncem loňského roku za objednavatele a organizátora vraždy bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova. Vyhlásili po něm mezinárodní pátrání. Podle advokáta pozůstalých jde ale jen o manévr, který má odvést pozornost od skutečných viníků z nejbližšího okolí Kadyrova. „Ano, mohl být organizátorem na nejnižší úrovni. Ale vraždu si objednali vysoce postavení lidé,“ uvedl již dříve Prochorov.

Ramzan Kadyrov
Zdroj: ČTK/AP/Musa Sadulayev