Nový dokument odkrývá oponu intrik moskevské první scény

Mimořádné taneční umění i mimořádné skandály. Moskevské Velké divadlo je už po staletí výkladní skříní ruské kultury. Podle nového dokumentu, který se zaměřuje mimo jiné na kyselinový útok na ředitele baletu Sergeje Filina, jsou ale struktury slavné baletní scény prolezlé korupcí a státními zásahy.

Ruská první scéna je dlouhodobě poznamenaná silnou rivalitou, záští a podle mnohých také pomstou. Největší krize přišla kolem případu tehdejšího šéfa baletu Sergeje Filina. V lednu 2013 se stal obětí útoku kyselinou, po kterém málem oslepl. Maskovaným útočníkem byl Jurij Zaruckij, muž, kterého si měl najmout jeden ze sólistů baletu.

I ruské hvězdy žijící v zahraničí jako operní diva Anna Netrebková či baletka Světlana Lunkinová tehdy otevřeně hovořily o otrávené atmosféře v divadle. Filinův předchůdce Janin rezignoval v roce 2011 poté, co se na internetu objevily jeho erotické fotografie. I tehdy média spekulovala o urputném boji mezi kolegy.

Bolšoj těatr
Zdroj: ČTK/TASS

Před dvěma lety první scénu země opustil přední taneční pár, Natalija Osipovová a Ivan Vasiljev, kteří odešli do méně proslulého divadla v Petrohradu. Zasvěcenci tušili v pozadí nejen peníze, ale i řevnitost a nespokojenost s rolemi.

Sergej Filin
Zdroj: ČTK/TASS

Právě kyselinový útok z roku 2013 je těžištěm nového dokumentu s názvem Bolšojský babylon, který rozkrývá struktury fungování ruského klenotu – včetně korupce a častých zásahů z Kremlu. Podle tvůrců si klade i otázku, nakolik je zákulisí Velkého divadla zrcadlem ruské nátury.

Intriky za oponou Velkého divadla (zdroj: ČT24)
Celý systém je tu prolezlý korupcí, takže obvinění z korupce v Bolšoj těatru dává smysl. Divadlo rozhodně není oddělené od stavu země.
Mark Franchetti
režisér Bolšoj těatru

Kromě otevírání utajených skandálů dílo nastiňuje i možnou budoucnost Velkého divadla. Útok tam totiž už tak rozklížené vztahy zprvu ještě zhoršil.