Krok k nezávislosti: Katalánský parlament schválil rezoluci požadující osamostatnění

Katalánský parlament schválil rezoluci, v níž požaduje nezávislost tohoto regionu na Španělsku. Separatistické strany, které mají v parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o odtržení. Madrid to odmítá a premiér Mariano Rajoy vytrvale opakuje, že využije všechny právní prostředky k tomu, aby osamostatnění Katalánska zabránil.

Rajoy hodlá věc okamžitě předat k posouzení ústavnímu soudu, aby se ujistil, že rezoluce nebude mít „žádné důsledky“.

Koncem října zveřejnil deník El País průzkum veřejného mínění, podle kterého většina Katalánců s odtržením od Španělska nesouhlasí. Proti rezoluci o vytvoření nezávislého Katalánska se postavilo 51 procent respondentů, 42 procent ji naopak podpořilo.

Rezoluci oznamující oficiální zahájení procesu odtržení tohoto španělského regionu a vytvoření nezávislé republiky vypracovaly dvě katalánské separatistické strany – Společně pro Ano (JXS) a Kandidátka lidové jednoty (CUP). Obě strany získaly v nedávných volbách dohromady 72 křesel ve 135členném katalánském parlamentu.

Katalánci si stěžují mimo jiné na to, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic. Španělská vláda chce vyhlášení nezávislosti Katalánska zabránit. Premiér Mariano Rajoy rezoluci separatistických stran označil za protiústavní a řekl, že bude suverenitu země hájit všemi dostupnými prostředky.