Xenofob v Německu pobodal političku pro její vstřícnost k uprchlíkům

Kandidátku na starostku Kolína nad Rýnem den před volbami pobodal útočník, spolu s ní zranil další čtyři lidi. Policie jej okamžitě zadržela. Henriette Rekerová je nezávislou kandidátkou, podporuje ji ale Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové. Podle policie chtěl agresor vyjádřit odpor k cizincům a nesouhlas s německou uprchlickou politikou.

Útok na favoritku voleb se odehrál na trhu v městské části Braunsfeld, kde byla 58letá Rekerová v rámci své předvolební kampaně. Zraněn byl prý i jeden ze členů jejího volebního týmu. Očitý svědek události řekl Die Welt, že pachatel útočil dlouhým nožem ve tvaru mačety u stánku Křesťanskodemokratické unie (CDU), která Rekerovou společně se Zelenými a liberální FDP podporuje.

Radnice oznámila, že Rekerová, která nyní řídí odbor sociálních záležitostí a integrace, byla bodnuta do krku a rovněž potvrdila, že její život není ohrožen. Server Rheinische Post napsal, že pachatel zůstal po útoku klidně stát na místě a řekl: „Musel jsem to udělat. Chráním vás všechny.“ Muže při útoku přemohl policista, který byl tou dobou mimo službu.

Podle německých médií zadržený řekl, že motivem jeho činu byla vstřícná politika kancléřky Angely Merkelové i Rekerové vůči uprchlíkům. Zřejmé politické, xenofobní a protiimigrační motivy činu na tiskové konferenci potvrdili i vyšetřovatelé. 

Podle vlastní výpovědi je muž delší dobu nezaměstnaný, žije na sociálních dávkách a dříve pracoval jako malíř pokojů a lakýrník. Sousedé ho popsali jako nenápadného člověka. „Žil ve svém bytě sám,“ řekl šéf kolínskorýnských kriminalistů Norbert Wagner.

Rekerová byla pobodána den před volbou starosty Kolína nad Rýnem
Zdroj: ČTK/AP/Oliver Berg

Němečtí politici jsou šokováni

Útok vyvolal mezi německými politiky zděšení. Merkelová projevila nad činem „ohromení“ a ostře jej odsoudila. Odcházející kolínský starosta Jürgen Roters řekl, že je hluboce šokován. Oznámil také, že zraněná politička bude operována. Kandidát sociální demokracie (SPD) na starostu a hlavní soupeř Rekerové Jochen Ott přerušil volební kampaň.

Šéf SPD Sigmar Gabriel na Facebooku napsal, že je tímto „zákeřným násilným činem šokován“. „Násilí nemá v politické debatě v Německu místo,“ dodal. „Myslíme na Henriette Rekerovou a další zraněné při útoku nožem,“ napsal na Twitteru mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Šéf Zelených Cem Özdemir vyjádřil zděšení nad tím, „kolik potenciálu násilí je u některých lidí ve společnosti“. Podobně se vyjádřil také předseda FDP Christian Lindner, který řekl, že jde o „podlý a nesmyslný čin, který je nakonec namířen proti všem, kteří se zasazují o demokracii“.