Německo bude soudit 91letou ženu za spoluúčast na hrůzách Osvětimi

Německá prokuratura obžalovala 91letou ženu ze spolupachatelství na vraždách 260 000 lidí v bývalém nacistickém koncentračním táboře Osvětim. Obžaloba se podle médií zakládá na skutečnosti, že byla členkou jednotek SS, které v Osvětimi sloužily.

Představitel šlesvicko-holštýnské zemské prokuratury Heinz Döllel sdělil, že žena, jejíž jméno s ohledem na německé předpisy na ochranu osobnosti nebylo zveřejněno, od dubna do července 1944 sloužila jako radistka velitele tábora.

Dotyčnou Němku podle prokuratury lze obvinit ze spolupachatelství, protože pomáhala zajistit fungování vyhlazovacího tábora. Na základě podobné argumentace obžaloby byl letos v červenci odsouzen ke čtyřem letům vězení nyní 94letý bývalý dozorce v Osvětimi Oskar Gröning.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Döllela nic nenasvědčuje tomu, že by obžalovaná nebyla schopna absolvovat proces. Soud o tom ale zřejmě rozhodne až příští rok.

Ještě před dvěma roky byla šetřena zhruba třicítka podobných případů. Deník Holsteinische Courier tehdy upozornil na vyšetřování 89leté ženy, která měla pracovat jako dozorkyně v ženském táboře Birkenau. Pravděpodobně vodila oběti do plynových komor a dokonce osobně pouštěla plyn. V jejím případě však státní zastupitelství nezískalo dostatek důkazů pro vznesení obžaloby.