Omylem jsme poslali na smrt desítky lidí, přiznala FBI

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přiznal chyby při analýzách důkazů. Konkrétně šlo o mikroskopické porovnávání vlasů, které předcházelo analýze DNA. Nesrovnalosti se našly v 95 procentech přezkoumávaných případů. Celkem 32 lidí dostalo kvůli chybám trest smrti. Čtrnáct z nich už bylo popraveno nebo zemřelo ve vězení. Podle všeho tak jde o velký skandál.

Vyšetřování odstartovalo už před třemi lety, kdy americký list The Washington Post informoval o tom, že zkoumání vlasů mohla být velice pochybná a jejich závěry mohly vést k odsouzení nevinných lidí. O nesrovnalostech informoval loni v červenci Úřad generálního inspektora (OIG). Ten zjistil, že chybné důkazy byly použity nejméně v šedesáti případech, kdy se jednalo o trestu smrti. U tří z nich byl už trest vykonán. 

FBI nyní vydala společné prohlášení s americkým ministerstvem spravedlnosti. Hodlá podle svých slov zajistit, aby byli obžalovaní o chybách informováni a spravedlnost byla vykonána.

Experti měli chybovat při mikroskopických analýzách vlasů. Výsledky pak byli využívány u soudu. Neexistuje přitom žádný přijímaný výzkum, jak často vlasy různých lidí vypadají stejně. V současné době se už k těmto analýzám zkoumá i mitochondriální DNA, připomíná FBI. 

Chybná analýza vlasů může za to, že Cleveland Wright strávil téměř půl života ve vězení za vraždu, kterou nespáchal. „Nevěděl jsem nic o soudních věcech. Nevěděl jsem moc o právu, když jsem byl zatčen a zavřen. Věděl jsem jen, že jsem nevinný,“ podotkl Wright.

Výzkum odpadních vod
Zdroj: ČT24/ČT Brno

FBI dosud na podnět advokátů přezkoumala analýzy použité během 268 procesů. Zjistila, že v 257 z nich se soudy řídily chybnými stanovisky expertů. Během 32 z těchto soudů nakonec padly tresty smrti. Úřad navíc musí prověřit dalších 1200 případů, v nichž sehrály roli analýzy jeho laboratoře. 

Richard Blumenthal, bývalý žalobce 

„Tato zjištění jsou otřesná, a to nejen pro potenciálně nevinné obžalované, kteří byli neoprávněně vězněni, a dokonce popraveni, ale i pro státní zástupce, kteří se spoléhali na vykonstruované a falešné důkazy.“ 

Chybné forenzní důkazy byly použity téměř v každém procesu během dvou desetiletí před rokem 2000. Prokuratury v 46 amerických státech a metropoli Washingtonu proto nyní dostaly informace o výsledku přezkumného řízení. Řada odsouzených se zřejmě odvolá. Čtyři už byli očištěni.

Chybné analýzy ale neznamenají, že neexistují jiné usvědčující důkazy, upozorňuje Washington Post. 

Na FBI se mezitím valí vlna kritiky. „Tři desetiletí, během nichž FBI využívala mikroskopickou analýzu k dokázání viny obžalovaných, byla úplná katastrofa,“ konstatoval spoluzakladatel Innocence Project (Projekt Nevinnost) Peter Neufeld. „Nutné je komplexní vyšetřování, které se zaměří na to, jak FBI a vlády jednotlivých států spoléhaly na experty vyškolené FBI a jak soudy dovolily, aby se něco takového stalo, a proč to nebylo zastaveno mnohem dříve,“ poznamenal Neufeld. 

Přezkoumané případy: 95 % chybných analýz:

V letošním roce bylo v USA popraveno zatím třináct lidí. Loni Američané popravili 35 odsouzenců. V současnosti se vykonání nejvyššího trestu ve většině států USA běžně provádí pomocí smrtící injekce.

Spojené státy jsou často kritizovány za vykonávání trestu smrti. Například v loňském roce vzbudila pozdvižení neúspěšná poprava vraha, který až po 45 minutách křečí zemřel na infarkt. Vyšlo najevo, že věznice v Oklahomě použila nevyzkoušenou smrtící látku. Navíc nedávný výzkum ukázal, že skoro 4 procenta všech trestů smrti v USA jsou založena na falešném usvědčení.

Příklady neprávem odsouzených

Po 70 letech byl rehabilitován čtrnáctiletý chlapec, který byl popraven v roce 1944 v Jižní Karolíně. Tehdejší soud černošského mladíka odsoudil za dvojnásobnou vraždu malých dívek. Při vyšetřování nebyly dodrženy zákonné postupy a celý případ byl nejspíše ovlivněn rasismem. Bělošská policie chlapce obvinila a bělošská porota u soudu za necelé tři hodiny obviněného odsoudila na smrt.

V roce 1989 popravili nevinného muže v Texasu. Carlos DeLuna byl zřejmě neprávem popraven za vraždu ženy, kterou spáchal někdo jiný v roce 1983. Ačkoli DeLuna trval na své nevině, a dokonce označil pachatele vraždy – Carlose Hernandeze, justice mu neuvěřila. Při pozdější analýze vyšlo najevo množství chyb, kterých se policie během vyšetřování dopustila.

V roce 2012 byl propuštěn na svobodu Michael Keenan, odsouzený k popravě. Američan byl odsouzen za vraždu z roku 1988, nicméně po sérii odvolání dosáhl po 21 letech u federálního soudu osvobození.

V Louisianě byl po téměř 30 letech čekání na popravu propuštěn Glenn Ford. Nové informace ukázaly, že při zabití člověka v roce 1983, za něž byl odsouzen, nebyl vůbec přítomen.