Čeští vědci: Parazit toxoplasma zasádně snižuje lidskou pozornost

Praha - Parazit toxoplasma, který rozšiřují kočkovité šelmy a který vyvolává onemocnění podobné viróze, ale může poškodit i plod v těle matky, zvyšuje riziko autonehody pouze u osob s krevní skupinou Rh minus. Prokázali to čeští vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice. Objev publikovali v mezinárodním časopise BMC Infectious Diseases.

Toxoplasma gondii (Apicomplexa) je jednobuněčný parazit. Jeho konečným hostitelem jsou výlučně kočkovité šelmy, v jejichž střevě dochází k pohlavnímu rozmnožování a vytváření buněk. Ty jsou pak spolu s trusem vylučovány ven a mohou se jimi nakazit například i lidé. 

Parazitem toxoplasma je celosvětově nakažena přibližně třetina populace. Vůči negativnímu vlivu infekce byli naopak zcela chráněni řidiči s
Rh-pozitivní krevní skupinou. Je to v souladu s výsledky dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh-pozitivních a Rh-negativních osob. 

Při nástupu vojenské služby bylo 3 900 budoucích řidičů vojenských vozidel testováno na infekci toxoplasmou a byla zjištěna jejich krevní skupina. Po skončení vojenské služby byl na základě záznamů vojenské policie sledován výskyt dopravních nehod u infikovaných a neinfikovaných Rh-negativních a Rh-pozitivních řidičů.  

Ukázalo se, že infekce zvyšuje 2,5krát riziko nehody u řidičů Rh-negativních, zatímco u řidičů Rh-pozitivních se vliv infekce nijak neprojevuje. Autoři studie upozorňují, že u řidičů s relativně čerstvou infekcí se zvýšilo riziko havárie z přibližně 2,6 procenta asi na 16,7 procenta a navrhují, že by například Rh-negativní piloti a dispečeři letového provozu měli být pravidelně testováni na infekci parazitem Toxoplasma gondii. 

Biologická úloha Rh molekuly však není známá a až do publikování výsledků výzkumu českých vědců se nic nevědělo ani o tom, že by se Rh-pozitivní a Rh-negativní osoby v dospělosti jakýmkoli způsobem lišily co do svých vlastností. 

Parazit vyvolává onemocnění toxoplazmóza, které se u člověka podobá běžné viróze. Po odeznění příznaků akutní infekce přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst do konce života. Vážné následky může mít toxoplazmóza u osob s poruchami imunity. U matky infikované v těhotenství může být závažně poškozen plod. Hlavními zdroji nákazy jsou především nedostatečně tepelně upravené maso a potraviny kontaminované trusem nakažených koček.

  • Čeští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/740/73956.jpg
  • Laboratorní testy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/842/84145.jpg
Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)