Do Sýrie zamíří zvláštní humanitární mise OSN

Damašek/New York – O nadcházejícím víkendu vyšle Společnost národů do Sýrie zvláštní humanitární misi. Ta bude mít za úkol přímo na místě zjišťovat následky krvavého potlačování pětiměsíčních protivládních protestů. Damašek misi přislíbil volný pohyb, zároveň se ale ostře ohradil proti nové sérii amerických sankcí.

„To, co se děje v Sýrii, nás nesmírně rozhněvalo,“ zaznělo z úst jordánského ministra zahraničí Násila Džudeho. Sýrie tak přišla o zbytky diplomatické podpory ve světě a režim prezidenta Bašára Assada se otřásá. OSN teď chce na vlastní oči vidět místa, kde se vedly nejtěžší boje.

Počty obětí syrského povstání se blíží dvěma tisícům. Vyšetřovatelé Spojených národů tvrdí, že některými činy se mohlo syrské vedení dopustit zločinů proti lidskosti. Prezidentu Assadovi a jeho nejvěrnějším by tak mohlo hrozit stíhání haagským tribunálem. Assad ale zatím zůstává na svých pozicích a nové americké sankce jeho velvyslanec u OSN označil za vyhlášení humanitární a diplomatické války.

Bašár Džafarí, syrský velvyslanec při OSN

"Tato válka má jediný cíl - podněcovat další násilí v zemi a vyslat signál teroristickým bandám, že jsou pod ochranou Ameriky a západu, takže můžou pokračovat ve svém povstání.

Jak moc myslí syrský prezident Assad své dosavadní ústupky se s velkou pravděpodobností ukáže už dnes. Je totiž pátek, tedy den, kdy je tradičně dnem modliteb, které plynule přechází v další protesty.

Do Sýrie zamíří zvláštní humanitární mise OSN (zdroj: ČT24)