Dalších nejméně 63 lidí zemřelo při syrských protivládních protestech

Damašek – Syrská opozice se nevzdává a stále se snaží svrhnout režim prezidenta Bašára Asada. Avšak ani Asad se nevzdává a krutě odpovídá na syrské protivládní demonstrace. Při těch pátečních policejní a vojenské síly zabily nejméně třiašedesát civilistů. Tato bilance je oproti předchozím zprávám přibližně dvojnásobná a přišla s ní agentura Reuters, která se odvolává na dnešní údaje tamní humanitární organizace. V Hamá se dnes s oběťmi pátečního zásahu přišly rozloučit desetitisíce lidí.

Páteční syrské protivládní demonstrace se opět neobešly bez ztrát na životech civilistů. Celkem v pátek při demonstracích přišlo o život šedesát tři lidí, přičemž nejvíce obětí pochází ze středosyrského města Hamá, kde se v pátek protestní akce zúčastnilo asi padesát tisíc demonstrantů, z nichž jich o život přišlo padesát tři.

Dalších sedm lidí zemřelo ve středosyrském městě Rastanu, v němž podle dostupných informací armáda do lidí střílí už od neděle. Podle agentury Reuters zde od té doby přišlo o život sedmdesát čtyři osob. Město prý v pátek navíc bombardovalo dělostřelectvo a vojáci pak stříleli i na lidi, kteří se snažili uprchnout. O život přišli v pátek i dva civilisté ze severozápadní provincie Idlib a jeden v Damašku.

Protesty v Sýrii (zdroj: ČT24)

Páteční demonstrace svolala opozice v Sýrii k uctění památky dětských obětí protestů. Mezi celkovými více než 1 100 mrtvými bylo od března 30 dětí. Úřady se zjevně snažily opozici zabránit zorganizovat větší akce, a proto přerušily v některých městech internetové připojení.

Desetitisíce lidí přišly na pohřeb demonstrantů v syrském Hamá

Pohřbů několika desítek obětí pátečního zásahu bezpečnostních sil proti demonstraci se dnes zúčastnilo v severosyrském městě Hamá více než 100 tisíc lidí, jak uvedla syrská organizace zabývající se lidskými právy. Podle aktivistů úřady také prakticky obnovily internetové připojení, které bylo přerušeno v den konání demonstrace.

Syrská opozice se na svém jednání v Turecku tento týden dohodla, že udělá maximum pro to, aby režim padl. Žádá okamžitou demisi prezidenta Bašára Asada a také uspořádání parlamentních a prezidentských voleb nejdéle do roka. Odmítá jakoukoli pomoc zvenčí, čímž se liší od libyjské opozice, která naopak o zahraniční vojenskou intervenci proti Muammaru Kaddáfímu žádala.

Demonstrace v Sýrii
Zdroj: ČT24