Brusel, jak ho neznáte: Obscénní a oplzlý

Brusel - Obscénní chování mužů na bruselských ulicích odkryla mladá belgická dokumentaristka Sofie Peetersová. Stačily jí k tomu letní šaty a skrytá kamera. Ukázala Brusel, jaký dosud nikdo neznal, a spustila tím bouřlivou debatu i v okolních zemích - hlavně ve Francii. Video, na němž muži v bruselských ulicích nabízejí sex a vyzývavě syčí na kolemjdoucí ženy, už zhlédlo přes milion Evropanů. Brusel už ohlásil, že podobné oplzlosti bude od 1. září přísně trestat pokutou až 6 000 korun. Tu zaplatí každý, kdo by na ulici ženy obtěžoval návrhy a urážkami se sexuálním podtextem.

Autorka dokumentu Femme de la rue natáčela jen kousek od turistického centra - ve své čtvrti, kde většinu obyvatel tvoří přistěhovalci. „Říkají, že by mě nechali, kdyby mě doprovázel muž. Nesmysl. Ženy mají právo chodit, kam chtějí,“ říká Peetersová. Svým dokumentem rozčílila místní radikály, kteří ji obvinili ji z útoku na islám a z provokace, když prý vypadala jako prostitutka. „Po zavedení islámského práva šaría budou ženy chodit hezky oblečené. I nevěřící. Ne polonahé,“ říká Abú Farís z radikálního hnutí Šaría pro Belgii.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Poslankyně bruselského regionu Bianca Debaetsová ohlášenou pokutu vítá, kritici ale naopak pokuty odmítají. Bojí se, aby se Belgie nestala zemí s pokryteckou sexuální morálkou, kde je flirtování trestné.

Vydáno pod