Neklid v Hongkongu. Policie se střetla s demonstranty

Hongkong - Desetitisíce lidí se shromáždily v centru Hongkongu, aby demonstrovaly za zachování demokracie. Nové davy protestujících se sešly poté, co policie odpoledne vytlačila prodemokratické aktivisty z areálu místní vlády. Zásah si vyžádal několik desítek zraněných a zhruba stejný počet zatčených. Jeden z organizátorů demonstrací Benny Tai poté vyhlásil začátek hlavní protestní akce – blokády finanční čtvrti. Učinil tak několik dní před plánovaným termínem.

Několik tisíc účastníků protestu za volební reformu v Hongkongu, který od pondělí organizují studenti a prodemokratičtí aktivisté, po vyčišťovací akci strážců pořádku u vládního komplexu zůstalo. Mnozí použili na ochranu proti pepřovému spreji deštníky a ti, kteří byli zasaženi, si vyplachovali oči vodou.

Do dnešního večera k nim pak přibyly mohutné zástupy dalších demonstrantů. Hongkongské zdravotnické úřady sdělily, že po dnešních střetech s policisty bylo v nemocnicích do večera ošetřeno 34 lidí. Policisté při vyklízení vládního areálu zadrželi šest desítek účastníků protestu.

Vyvrcholením akcí vyjadřujících nespokojenost s hongkongskou vládou, která prý „jde na ruku“ Pekingu, má být blokáda finanční čtvrti. Organizátoři s ní původně počítali až ve středu 1. října, jeden z nich Benny Tai ji ale vyhlásil už nyní (v neděli po půlnoci místního času).

Nepokoje v Hongkongu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vincent Yu

Současné protesty podle některých názorů ukazují problémy, před nimiž čínský režim v souvislosti s politikou vůči zvláštní administrativní oblasti Hongkongu teď stojí. Někdejší britská kolonie se zvláštní oblastí Číny stala v roce 1997. Hongkong se pod správu Pekingu vrátil s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Organizátoři současných demonstrací v Hongkongu, který je finančním centrem Asie, požadují plnou demokracii, včetně svobodných voleb.

Vydáno pod