„Prezidentem“ Doněcké lidové republiky zvolen Zacharčenko

Doněck - Hlasování na východě Ukrajiny skončilo. V separatistických volbách v samozvané doněcké republice byl podle odhadů zvolen „prezidentem“ Alexandr Zacharčenko. Dostal přes 81 procent hlasů. Západ i Kyjev volby považují za nelegitimní. Ukrajinská tajná služba mluví o převratu. Evropská unie volby označila za překážku pro mírový proces, naopak Rusko oznámilo, že bude výsledky voleb respektovat.

Z voleb na východě Ukrajiny má vzejít nové vedení dvou samozvaných republik a jejich parlamenty. V parlamentních volbách v doněckém regionu získala Zacharčenkova strana Doněcká republika podle odhadů přes 65 procent hlasů. 

Separatisté od hlasování očekávali posílení pozice současných povstaleckých lídrů - tedy Zacharčenka a šéfa Luhanské lidové republiky Igora Plotnického. Záležet ale bude i na volební účasti. Doněcká volební komise uvedla, že do 14:00 tamního času odvolilo 527 642 lidí z 1,15 milionu oprávněných voličů.

Volby separatistů na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Pochuyev Mikhail

Lídři samozvaných lidových republik voličům slibují, že jim vrátí práci, obnoví infrastrukturu i zničená města po měsících bojů, otevřou nové školy a úřady, oživí ekonomiku a především se nevzdají ukrajinské armádě. „Znovu nastartujeme ekonomiku, vrátíme lidem vše, co během války ztratili. Obnovíme výrobu místních továren a celkově vybudujeme od základu nový stát. Je jasné, že jednání s Kyjevem se v budoucnu nevyhneme. Teď si to ale neumím představit,“ konstatoval současný „premiér“ Doněcké republiky Zacharčenko.

EU i Ukrajina volby odmítají

„Považuji dnešní prezidentské a parlamentní volby v Doněcké a Luhanské lidové republice za novou překážku na cestě k míru na Ukrajině,“ uvedla ve svém prohlášení nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Hlasování je nelegální a nelegitimní a Evropská unie ho neuzná,“ dodala s tím, že volby jsou v rozporu s dohodou z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje volby za nelegitimní a znovu vyzval Rusko, aby jejich výsledky rovněž neuznalo. Podle Porošenka jsou „fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů“. Jde podle něj o porušení dohod z Minsku, na jejichž základě od začátku září trvá velmi křehké příměří mezi povstalci a Kyjevem. „Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska,“ prohlásil Porošenko.

Rusko se ale už nechalo slyšet, že výsledek hlasování respektuje. „Volby v Doněcku a Luhansku se konaly pokojně a s vysokou účastí,“ citovaly ruské agentury z prohlášení Moskvy. „Respektujeme vůli lidu na jihovýchodě (Ukrajiny),“ stálo rovněž v prohlášení.

Kdo je Zacharčenko?

Rodák z Doněcku se nechce spokojit se současnými hranicemi samozvaného státu. Touží po expanzi. „V každém z těchto měst, která jsou okupována, zavlaje naše vlajka – ve Slavjansku, Kramatorsku, Mariupolu a dalších. Ani centimetr půdy nedáme okupantům,“ prohlásil nedávno vůdce rebelů.

Zacharčenko patří k nové vlně separatistů s kořeny na Ukrajině. Po vojenských neúspěších nahradili v srpnu vůdce, kteří se narodili na území dnešního Ruska.

Vydáno pod