V Královéhradeckém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 12 stran

Královéhradecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvanácti kandidátních listinách uchází 512 kandidátů. V kraji jsou zároveň tři obvody, kde se letos volí senátor: Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 25,18 procenta hlasů a 13 mandátů před ČSSD s 13,08 procenta a šesti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly ODS (5 křesel), Koalice pro Královéhradecký kraj – KDU-ČSL – Hradecký demokratický klub – Volba pro město (5 křesel), KSČM (4 křesla), Starostové a Východočeši (4 křesla), TOP 09 (4 křesla), Koalice SPD a Strana Práv Občanů a SNK (2 křesla) a Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj (2 křesla).

Hnutí ANO zvítězilo, nezajistilo si však dostatečný počet mandátů na jednobarevnou vládu. Ihned po vyhlášení začaly strany jednat o koalici a již v sobotu večer se objevila zpráva, že koalice byla sestavena bez hnutí ANO. 12. října 2016 podepsali zástupci všech stran v koalici (ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09) memorandum o spolupráci a 24. října 2016 byla podepsána koaliční smlouva.

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl zvolen nový hejtman Jiří Štěpán z ČSSD a nové vedení kraje. Koalice vydržela v původním složení i s hejtmanem.

Senátní volby ve třech obvodech

Senátory budou letos voliči vybírat ve třech obvodech, jde o obvod 39 Trutnov, 45 Hradec Králové a 48 Rychnov nad Kněžnou.

V Trutnově je v současnosti senátorem Jan Sobotka (nestr. za STAN, s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS), který křeslo obhajuje a zároveň má tři protikandidáty.

V Hradci Králové je v současnosti senátorem Jaroslav Malý (nestr. za ČSSD), který mandát obhajuje už jako nezávislý, má deset protikandidátů.

V Rychnově nad Kněžnou je v současnosti senátorem Miroslav Antl (nestr. za ČSSD), který mandát obhajuje už jako nezávislý, má sedm protikandidátů.